BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a legnagyobb ausztrál légitársaság

Mégsem kaphat állami segítséget a nehéz anyagi helyzetben lévő ausztrál Qantas légitársaság – jelentette ki Tony Abott ausztrál miniszterelnök. Ez méltánytalan lenne a versenytársakkal szemben – mondta. (A másik ausztrál légitársaság, a Virgin Australia persze minden kormányzati támogatást ellenzett.)

A Qantas egy 2,7 milliárd dolláros fedezet nélküli hitel felvételéhez kérte a kormányzat segítségét, hogy újra rentábilis legyen a működése. Elsősorban a magas kerozin árak, az erős ausztrál dollár és a fokozódó nemzetközi verseny miatt lett a cég erősen veszteséges. A Qantas Ausztrália legnagyobb, a világ második legrégebbi légi cége: 1921. óta repül, és többször választották a legbiztonságosabbnak: 1951 óta egyetlen halálos balesete sem volt a cégnek. Összesen 33 ezer munkavállalót foglalkoztat, flottája 142 repülőgépből áll, köztük 12 Airbus A380-as is megtalálható. A 2012-es évet 244 millió ausztrál dolláros veszteséggel zárta a vállalat, miközben az utasszám a 2008-as 38,6 millióról 2012-re 46,7 millióra emelkedett.

Ám továbbra is a kormány tervei között szerepel egy törvény, az idegen tulajdoni hányad felső korlátjáról szóló törvény hatályon kívül helyezése. Eddig ugyanis a törvény kikötötte, hogy nem ausztrál légitársaságok legfeljebb 35, külföldi befektető pedig maximum 25 százalékot birtokolhatnak a légitársaságban. A Qantas vezetői üdvözölték e tervet, mert kijelentették, a Qantas „egészséges vállalat”, erős piaci pozíciója van, de meg kell találnia a kiutat a mostani, veszteséget termelő helyzetből. A törvény hatályon kívül helyezése megteremtené a kiutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.