BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülhet az átláthatatlan cégek listája

További cégekkel bővülhet az EU-támogatást elnyert átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű társaságok listája, amelyet kedd este tett fel az internetre a Miniszterelnökség – tudtuk meg a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkártól.

Csepreghy Nándor lapunknak elmondta: még nem teljesen fejeződött be a 2007–2013-as költségvetési ciklusban uniós támogatást elnyert 46 ezer cég és civil szervezet tulajdonosi szerkezetének átvizsgálása. Kétezer cég esetében nem lehetett még lezárni a vizsgálatot, esetükben a cégek által benyújtott nyilatkozaton túl plusz adatok bekérésére volt szükség.

Jelenleg 276 céget tartalmaz a lista, amelyekkel kapcsolatban a Miniszterelnökség vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy nem átlátható a tulajdonosi szerkezetük. Korábban közzétettek egy másik listát is az adatot nem szolgáltató társaságokról. Ezen 151 cég szerepel.

Az érintett 46 ezer céget és civil szervezetet még tavaly ősszel szólították fel az átláthatósági nyilatkozat kitöltésére. Az alaptörvény értelmében ugyanis csak olyan cégek és szervezetek kaphatnak állami vagy uniós támogatást, amelyek tulajdonosi szerkezete átlátható. Az adatot nem szolgáltató, illetve átláthatatlanak minősülő cégek, civil szervezetek elveszítik a korábban számukra megítélt uniós támogatást is. Ha már lehívták az összeg egy részét vagy egészét, akkor azt kamatostul kell visszafizetniük.

A kedden megjelent listán szereplő 276 cég összesen több mint 10 milliárd forint EU-támogatást kapott, közülük számos társaság még 2012 – vagyis az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek számára az uniós támogatás nyújtását megtiltó alaptörvény hatályba lépése – előtt kötött támogatási szerződést. Azon kérdésünkre, hogy a támogatást csak azoknak a cégeknek kell-e visszafizetni, amelyek 2012-ben vagy az után nyerték el az EU-forrást, Csepreghy Nándor azt válaszolta, hogy a 2012 előtt EU-támogatáshoz jutott cégektől is visszakövetelik az uniós forrást.

„Úgy véljük, hogy esetükben is megvan a jogalapunk a támogatások visszafizettetésére, ugyanis az a jó erkölcsbe ütközik, hogy az uniós –, illetve a hazai önrész miatt költségvetési – forrásból finanszírozott fejlesztést eszközként használták fel arra, hogy ezeket a pénzeket kimentsék az országból” – mondta. Elismerte azonban, hogy ezekben az esetekben előfordulhat, hogy az érintettek bírósághoz fordulnak.

Helyesbítést kér a Bonafarm

A listán több ismert társaság is szerepel. Köztük Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató agrárvállalkozásait összefogó Bonafarmhoz tartozó Bábolna Takarmány Kft., amely 2012-ben 220 millió forint EU-támogatást nyert el. A cég közleményben reagált arra, hogy feltüntették a listán. „A cég kizárólagos tulajdonosa a Bonafarm Zrt., amelynek 100 százalékos tulajdonosa a Bonitás 2002 Zrt., amelynek egyetlen tulajdonosa Csányi Sándor” – áll a közleményben. Egyben a cég az adatbázis helyesbítését kéri, mert „a pontatlan közlés súlyosan sérti a Bonafarm Csoport jóhírét”. A Bonafarmon kívül megtalálható a listán az A38 hajót üzemeltető kft., a Várgesztesi Villapark Üdülőfalu és Élményfürdő Kft., a Phoenix Mecano Kecskemét, a Horváth Rudolf Intertransport, a kecskeméti konzervgyár és a fűzfői papírgyár is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.