BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárlások: már csak Észak-Amerika áll a mi régiónk előtt

Tavaly a közepes méretű vállalatfelvásárlások (M&A) piacán világszerte 6 356 befejezett ügyletet tartottak számon, ami 26 százalékkal haladja meg a válság mélypontjának számító 2009-es értéket – derül ki a BDO International adataiból.

A cégcsoport szerint az idei év további komoly fellendülést hozhat, melyet elsősorban a TMT (technológia, média, telekommunikáció), a gyógyszeripari, a gyógyászati és biotechnológiai, a pénzügyi szolgáltatások és az energetikai szektorokban zajló tranzakciók generálnak.

Különösen erős fellendülés ígérkezik a közép- és kelet-európai régióban, ahol a már most több mint 900 kilátásba helyezett tranzakció a tavalyi szint 250 százalékát jelenti - mondta el Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. Ezzel az értékkel ebben a régióban valósulhat meg Észak-Amerika után a legtöbb M&A, olyan területeket is lekörözve, mint Kína vagy Latin-Amerika.

A felpörgést több tényező is elősegítheti. A könnyebben és olcsóbban elérhető hitelek mellett a vállalatoknál felhalmozódó likvid eszközök és tőketartalékok is komoly többletforrást jelenthetnek. Eközben a gazdasági háttér is egyre kedvezőbb: a fogyasztói bizalom nő, olyan meghatározó gazdaságok, mint az USA, Németország, Kína a tavalyinál is magasabb sebességbe kapcsolhatnak. Eközben a magántőke-társaságok ismét jelentős befektetési potenciállal rendelkeznek, így szerepük az M&A piacon folyamatosan növekedni fog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.