BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így ünnepelnek a nagyhéten

A mélyen katolikus Ibériai-félszigeten a húsvét az év egyik legnagyobb és leglátványosabb ünnepe. A spanyol Andalúziában legalább 42 látványos körmenetben gyönyörködhetnek a különleges alkalomra odalátogatók. Nem kevésbé nagyszerű az ünnep a portugál Bragában

Az Ibériai félsziget körmenetei nem sokban hasonlítanak ahhoz, amit mi itthon megszoktunk. Legalább 4-5 órán át tartanak, zenészekkel – néha csak dobosokkal –, táncosokkal, fáklya- és gyertyavivőkkel, csuklyás felvonulókkal. A hangulat Nagypénteken a legfélelmetesebb, amikor mindenki feketében van, és gyászzene szól. A közönség csak szemlélheti a menetet, nem vesz részt benne. A legszínesebb és legnagyobb szabású a Nagyhét Málagában.

Semana Santa – azaz Szent Hét a neve spanyolul. Az emberek ennek megfelelően is viselkednek: csöndesebb, visszafogottabb minden, mint máskor. A körmenetek sorozata Virágvasárnap veszi kezdetét, és már az előtt kiürítik a menetek útvonalát. Elpakolják a teraszokra kitett székeket, asztalokat, és kordonnal zárják el azt a részt, ahol a felvonulók közlekedhetnek. Néhány helyen – főbb tereken, a sétálóutca mentén – tribünöket állítanak fel, vagy csak néhány sor számozott széket tesznek ki. Ezekre az ülőhelyekre jegyet kell váltani, meglehetősen borsos áron. 35 és 107 euró közötti összegért figyelheti a nagyérdemű a vonulást. Külföldiek nem igazán tolakodnak a jegyekért, inkább a helyi nagypolgárok körében dívik itt megmutatni évről évre a legújabb ékszereket vagy ruhakölteményeket. A turisták – külföldiek és spanyolok egyaránt – inkább a járdákon sorakoznak fel, várva a menetet.

A körmenetek mindenkori központi eleme a paso, a szent szobor – Jézus vagy Mária –, amit hatalmas, baldachinos trónszékre rögzítenek. A trónszékeket gerenda talapzatra erősítik, hosszában hat gerenda tartja, amit a hívők a vállukon visznek. Az egész súlya olyan nagy, hogy 128 férfi tartja, de van akkora is, amihez 150-en kellenek. A tonnányi súlyt 5 percig viszik, lassú, egyenletes lépésekkel, melynek ritmusát a mögöttük haladó dobosok diktálják. Utána vezényszóra leteszik, 5 percig pihennek, majd indul a menet tovább. Így nem csodálható, ha egy-egy menet 4-5 óráig tart. A napi 6-8 körmenet időben és térben is részben fedi egymást, általában délután négytől hajnali négyig tart. A 41 katolikus rend többsége, amely a körmeneteken képviselteti magát, a középkor óta fennáll. Viseletük is ezt tükrözi. Díszes bársony öltözetük a szivárvány minden színében pompázik, a bennfentesek a ruhájukról megismerik, ki hová tartozik. Az elöljárók ruháján a rend címere, kezükben a megfelelő jelképek. Ők haladnak a szobor mögött, szigorúan csuklyában, mert azokat szimbolizálják, akik Jézust a keresztre küldték. Szégyenükben takarják el az arcukat.

Egész évben a Nagyhétre készülnek Egy portugál mondás szerint amíg Lisszabon szórakozik, addig Porto dolgozik, Braga pedig imádkozik. A két elsőnek említett város közismert úti cél, pedig a kis Braga talán a legmeghittebb és legérdekesebb. A templomok városa nyolc évszázadon át érseki székhely volt; a Győr nagyságú városban ma is csaknem 300 templom, kápolna és kegyhely található. Ezért nevezik a portugál Rómának.

Vezeklők csuklyában Braga Nagyhét idején a legszebb, leglátványosabb. Portugáliában itt ünneplik a legnagyobb pompával a húsvétot. Az utcákat húsvéti dekorációkkal, friss virágokkal díszítik fel, a templomokat fellobogózzák, alkonyat után gyertyák, mécsesek gyúlnak. A körmenetet nagycsütörtökön tartják, másnap a fekete csuklyás, mezítlábas vezeklők fáklyás felvonulása zárja az ünnepi hetet.

Ezeréves katedrális A sok szép, főként barokk templom közül méretében és stílusában is kiemelkedik a Sé, az ország legnagyobb katedrálisa. Csaknem 1000 éve kezdték építeni, aztán hosszan folytatták, úgyhogy többféle stílusjegyet is magán visel a nagyszerű katedrális.

A legismertebb mégsem ez a szép főtemplom, hanem egy búcsújáró hely, a Bom Jesus do Monte (Jó Jézus a hegyen), a várostól 5 km-re. Temploma nem különösebb látványosság, ám a hozzá vezető monumentális barokk lépcsősor egyedülálló a maga nemében. Több különböző lépcsősorból tevődik össze, az alsót a stációkat bemutató kápolnák kísérik, a kétkarú lépcsősor szintjei a keresztút egy-egy állomását képviselik.

Bragában a krémes leveles kehelyben

Ha már letudtuk a „kötelező” templomlátogatásokat, vessük bele magunkat a Braga mindennapi életébe. A központ vonzó parkokkal, szökőkutakkal tarkított. A főtér árkádjai alatt békebeli kávéházak idéznek múlt század eleji hangulatot. Jólesik kiülni valamelyik teraszra, a sok kedves és barátságos öregúr közé egy kávéra és süteményre.

Itt is finom az ország leghíresebb desszertje, a pastéis de Belém, a leveles tésztakehelyben kisütött krémes.



Itt is finom az ország leghíresebb desszertje, a pastéis de Belém, a leveles tésztakehelyben kisütött krémes. Tippek, információk • Malaga a Földközi-tenger partján terül el, Costa del Sol fővárosa, több mint félmillió lakossal.

• Braga több mint kétezer éves, 112 ezer lakosú város Portugália északi részén.

• Malaga és a spanyol árszínvonal magasabb, mint a miénk, de találni a magyarországinál olcsóbb szállást, élelmiszert is.

• A portugál árszínvonal alacsonyabb a magyarországinál!

• Portóból, a portugál fővárosból autóbusszal lehet eljutni Bragába, a jegy ára oda-vissza 10,50 €.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.