BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb projekt is elég

A 2012-es, tízéves gázvezetékrendszer-fejlesztési tervben foglaltnál kevesebb, vagy később végrehajtandó beruházással számol az FGSZ Zrt., főként a csökkenő szállítási igény miatt. Így például később épülhet meg a mintegy 100 milliárd forintos program fő eleme, a Városföld-Győr gázvezeték is. Júliustól az Egyensúlyozó Platform váltja fel a társaság jelenlegi kapacitás-kereskedelmi piacát, az NFKP-t.

Több ponton is módosítani kellett az ország tíz éves gázvezeték- hálózat-fejlesztési tervét, mert annak 2012-es elfogadása óta lényegesen visszaestek a hazai- és a tranzit -kapacitásigények. „Nem tervezési hibáról van szó, hiszen a fejlesztési javaslatot a külső változások miatt a rendes eljárás szerint évente kell aktualizálni, vagyis gördülő tervezésről van szó” – hangsúlyozta lapunknak Gellényi Zoltán, a tervet készítő FGSZ Földgázszállító Zrt. Rendszerirányítási és Kapacitáskereskedelemi igazgatója. Lényeges változás például, hogy a 2012-es változat szerint mintegy 100 milliárd forintos beruházáscsomag legnagyobb költségű eleme, a Városföld-Győr vezeték a tervezettnél később épülne meg. Még nem dőlt el, hogy a frissített terv pontosan miben fog eltérni a ma még hatályostól, mert az FGSZ által – a gáztörvény előírásainak megfelelve – 2013. december 31-ig leadott módosításokat, vagyis az új, tízéves hálózat-fejlesztési tervet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) még értékeli.

A 2012-es tervből egyelőre azért nem valósultak meg a tervezett projektek, mert azokat kivétel nélkül a 2014-2016 közötti időszakra ütemezték. Elsőként a dunántúli központi szagosító létesítmény átalakítása várható 2015-2016-ban, minden más változhat az igények és a MEKH döntésének függvényében.

Az FGSZ már készíti az ez év végén leadandó, újabb módosítást. A gázkereskedők következő tíz évre vonatkozó igényei szerint a kereslet tovább esik. A csökkenő szállítási igény miatt az FGSZ 2013-as árbevétele közel 15 százalékkal lett kisebb, bár ezt jórészt ellensúlyozták azzal, hogy lefaragtak a külső körülményekből fakadó működési költségekből és a belső kiadásokból is. Így az FGSZ megőrizhette működési eredményét is. Közlése szerint a 2013. január 1-jén, illetve november 1-jén hatályba lépett rezsicsökkentés miatt novembertől nulla százalékra esett a lakossági gázfogyasztással kapcsolatos szállításának tőkearányos megtérülése. Az intézkedés végrehajtásával a cég hozzájárult a lakossági gázárak csökkentéséhez, de saját árbevétele és az eredménye is esett.

Rontotta a teljesítményét a hazai ipari és lakossági gázigény további zsugorodása is, ráadásul hasonlóan kedvezőtlenek a tendenciák azokban a szomszédos országokban is, amelyekbe tranzitszállításokat végez.

Várhatóan 2014. július 1-jétől a társaság Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piacát (NFKP) felváltja az Egyensúlyozó Platform, a kettő között az FGSZ közlése szerint nincs lényeges különbség. Már folyik a szerződéskötés a közbeszerzési eljárás alapján a platform számára kiválasztott elszámolóházzal.

Valós szállítások Ukrajnába

Ukrajnába valós fizikai szállításokat végez az FGSZ a Testvériség vezetéktől egy fizikailag elkülönülő vezetéken, válaszoltak a cégnél a back haul ügyletek indítására vonatkozó kérdésünkre. Hangsúlyozták, hogy a back haul (más szóhasználattal reverz – a szerk.) nem a szállítás egy formája, hanem egy elszámolási mód. Közölték, hogy ha valamely rendszerhasználó (kereskedő) az ukrajnai partnerével kötött megfelelő földgázszállítási szerződés alapján jelzi kapacitás-lekötési igényét a magyar-ukrán határponton, akkor a szállítórendszer kapacitásait az FGSZ a hatályos szabályozott eljárásrend szerint, az elérhető szabad szállítási kapacitás függvényében tudja biztosítani.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.