BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korszerűbb balatoni fejlesztési stratégiát dolgoznak ki

Tanács Megkezdődik a Balaton-régió aktualizált területfejlesztési koncepciójának társadalmi egyeztetése – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon. Az unióval megkötött partnerségi megállapodás értelmében a következő költségvetési ciklusban 40 milliárd forint jut a Balaton-régió gazdaságfejlesztésére. Az összeg azonban nincs nevesítve az érintett operatív program egyeztetés alatt álló, még kormánydöntésre váró anyagában, ezt a problémát a BFT vezetése a közelmúltban jelezte az illetékes tárcának.

Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kft. vezetője a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési stratégiájáról szólva elmondta, hogy az évekkel ezelőtt megalkotott koncepció felülvizsgálatára az időközben megváltozott jogszabályi és gazdasági környezet, valamint a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusra megfogalmazott elvárások miatt van szükség.

A dokumentum aktualizálásával megbízott szakértői cég, a Vital Pro Kft. vezető tanácsadója, Wachter Balázs kiemelte: a térség gazdaságának fejlesztéséhez fokozni kell az együttműködést a helyi és környező tudásbázisokkal (egyetemekkel, kutatóintézetekkel), továbbá törekedni kell az egészségipar hangsúlyosabb megjelenésére. Kiemelte: a kerékpáros turizmust magasabb szintre kell emelni, hogy versenyképes legyen az osztrák térségekkel. Az egészségügyi és rehabilitációs szolgáltatásoknak jóval nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a jövőben, tekintettel a társadalom elöregedése miatt változó igényekre. A tervek szerint 40 millió forintot fordítanak majd a közbiztonság javításában résztvevő szervezetek munkájának anyagi támogatására.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a turisztikai tendenciákról tartott tájékoztatást. Kiemelte az orosz turisták számának látványos emelkedését, és szólt a Szép Kártya alkalmazásának balatoni sikereiről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.