BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ősszel jönnek a filmek, Kálomista Gábor már egymilliárd forintnál tart

Már két magyar film nézettsége is átlépte a 100 ezres nézettségi küszöböt. Az állami támogatás összegét azonban még így is nehezen érik el a bevételek.

Gyakran változik egy film tervezett bemutatási dátuma, de egyelőre úgy tűnik, hogy nyáron nem kerülnek új magyar filmek a mozikba, ellenben az őszi, téli időszakra jelenleg mintegy tucatnyi filmet tartogat a szakma. A Magyar Nemzeti Filmalap által is támogatott filmek közül az április 25-i adatok szerint eddig a Kálomista Gábor producer nevéhez is köthető, tavaly decemberben bemutatott Coming out című alkotás vonzotta a legtöbb nézőt. A 142 ezer néző az elmúlt évek rekordjának számít, de a február közepétől vetített Megdönteni Hajnal Tímeát nézettsége is átlépte már a 100 ezres küszöböt. Előbbi 280 millió, míg utóbbi 227 millió forint támogatást kapott. A mintegy 1500 forintos átlag jegyárral számolva a két produkció 213 millió, illetve 157 millió forint bevételt hozhatott, amiből természetesen a gyártó és a forgalmazó mellett a mozihálózat is részesül. A művészfilm kategóriába tartozó, bő egy hónapja bemutatott Viharsarok pedig eddig négyezer nézőt érdekelt.

Az őszi filmek eredményeivel már pontosabb képet lehet majd kapni az új finanszírozási rendszerről, ugyanis számos olyan filmre ülhetnek majd be az emberek, amelyeket a Filmalap 280-300 millió forinttal támogatott, köztük az Árpa Attilához köthető Argo 2-re. Utóbbit eredetileg már most áprilisban bemutatták volna. Az egyik legeredményesebb producernek Kálomista Gábor számít, aki 2012 januárja óta már három filmmel pályázott sikeresen, a Coming out mellett a Kakukkfiók és a Drakula lakópark című alkotásokra jelenleg már mintegy egymilliárd forint támogatást nyert el gyártásra, illetve forgatókönyv fejlesztésre. A Filmalap főleg a Kakukkfiók című Megafilm produkció sorsát viseli a szívén, ugyanis legutóbbi döntésével újabb 203 millió forinttal járult hozzá a film mihamarabbi elkészítéséhez, ezzel pedig egy korábbi 420 millió és egy 70 millió forintos támogatást fejelt meg. A film ezzel már a második legnagyobb támogatást élvező alkotás lett, a Katapult Film által gyártott Toldi 900 millió forintos felkarolása egyelőre még vezeti a listát. Az idei költségvetési törvényben 5,1 milliárd forint szerepel a Filmalap működésére, valamint a támogatások finanszírozására.

Sok év csökkenés után tavaly újra nőtt a hazai mozik látogatottsága, ennek, valamint a drágább jegyeknek köszönhetően pedig az iparág is több bevételt könyvelhetett el. „A becslések szerint tavaly 9,9 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, összesen mintegy 13,2 milliárd forint maradt a jegypénztáraknál” – mondta lapunknak Feldmájer Sándor.

A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének elnöke emlékeztetett: 2012-ben csak 9,4 millió néző volt, ami 11,9 milliárd forintot eredményezett. Emlékeztetett: 2011-ben a multiplex mozik látogatottsága visszaesett, míg az artmozik nézőszáma némileg nőtt. Ennek ellenére 2012-ben a kevesebb néző is több bevételhez jutatta a mozikat, hiszen 2011-ben 9,5 millióan mentek moziba, összesen pedig mintegy 11,4 milliárd forintot fizettek. A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2006-ban például még 12 millióan váltottak jegyet.

Cannes még messze van

Nyolc világhírű filmrendező és színész kapott helyet a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának zsűrijébe, amelynek elnöke a korábbi bejelentésnek megfelelően Jane Campion, Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró lesz – közölték hétfőn a szervezők. Huszonnyolc országból 49 alkotást, köztük öt elsőfilmet és 15 női rendező munkáját választották be a filmfesztivál hivatalos programjába a közel 1750 nevezés közül, a filmek közül 18 versenyezhet a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért. Szőcs Petra A kivégzés című rövidfilmje is meghívást kapott a hivatalos versenyprogramba.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.