BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szent Patrick napja nagy ünnep

Évről évre szerte a nagyvilágban megtartják az írek nemzeti ünnepüket, Szent Patrick napját. Jóval több ír él Írországon kívül, mint az anyaországban, de mindenütt makacsul ragaszkodnak hagyományaikhoz. Így aztán nemzeti ünnepüket, Szt. Patrick napját szinte mindenütt megünneplik – és nemcsak a távolba szakadt írek

Írország védőszentje, az V. században élt keresztény hittérítő, Szt. Patrick március 17-én halt meg. Ez a nap három országban, valamint néhány kanadai tartományban is ünnep, munkaszüneti nap. Ekkor egy napra mindenki ír akar lenni! Az Egyesült Államokban sokan, a nem ír származásúak is, a móka kedvéért lóherés nemezkalapot viselnek, vagy zöldre pingálják arcukat, hajukat. Chicagóban a folyó vizét is zöldre festik. Ezen az egy napon mindent szabad, táncolni, vigadni, enni és inni, vég nélkül. A mulatozás és a tivornyázás összesen négy napon át tart, Dublinban legalábbis. Csúcspontja a nemzeti ünnep, a felvonulás, ami hangulatában vetekszik a legnagyobb európai karneválokéval. Az esemény legalább annyira a látványról szól, mint a részvételről. Gyakorlatilag mindenki a hagyományos ír színt, a zöldet viseli, ruházatán, vagy arcára festve ott van a lóhere is.

Dublin egyik legfontosabb turista látványossága a Crane streeti Guinness Hop Store. Ez a négyszintes XIX. századi épület, amely az egykori St. James Gate-i Guinness sörgyár helyén áll, ma múzeum, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a híres, sűrű fekete sör, a Guinness történetével, mely 1759-ben kezdődött.

Arthur Guinness sörfőzőmester ekkor vásárolta meg a meglehetősen lerobbant dublini St. James Gate sörgyárat. Eleinte saját ale-jeit főzte itt, de egy londoni útján megismerte és annyira megkedvelte a porter típusú sört, hogy elhatározta, hogy valami hasonlót készít otthon is. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy amikor 1779-ben bevezette Írországban az új sört, egy új típus született: a különlegesen száraz stout. Fia, akit szintén Arthurnak hívtak, folytatta a családi hagyományokat, és a Guinness sikerét látva, minden más típusnak a gyártását beszüntette.

A St. James Gate sörgyár a 19. század végére a világ legnagyobb sörgyára lett. A Guinness sikerére jellemző, hogy napjainkban a világ 50 országában főzik licenc alapján és szinte a világ valamennyi országában árusítják.

Dublin szívéhez közeledve két fantasztikus ír pub: az egyik az O’Donoghue’s, a másik a Doheny & Nesbits. Amióta világszerte ezrével nyílnak ír pubok, az írek ezrei pedig már a modern kocsmák, restaurantok és cafék világa felé kacsingatnak, műemléknek járó védelemmel óvják az olyan klasszikus sörözőiket, mint a fent említett kettő. Természetesen az írek is többféle pubot különböztetnek meg. A városi pub csillogó tükreivel, gazdag faberakásaival, stukkózott mennyezetével alig különbözik az angoltól, az ún. „country pubok” viszont egyszerűségükkel hódítanak, szedett-vedettségük, kacat-díszeik, régi leharcolt bútoraik inkább egy ócskás üzletére emlékeztetnek.

A XVIII. század elejére Dublin is virágzó, pompás város lett. Sorra emelkedtek az elegáns György stílusú házak és erőt sugárzó középületek. A XX. században a György korabeli Dublin nagy részét lebontották, és erre a virágkorra már csak a Liffey folyótól délre fekvőt terület emlékeztet. Itt van Dublin legnevezetesebb épülete a XIII. század elején épült Vár is, mely 1922-ig az angol király rezidenciája volt. Közelében a Dame Streeten ha nem is ilyen historikus, de kedélyesen öreg pubok találhatók – a Hogan, a The Long Hall és a Cassidis, ahol Bill Clinton is megfordult.

A stoutok – a Guinness, a Beamish és a Murphys – mellett egyre népszerűbb Írországban is a lager sör. Legismertebb képviselője a – szintén Guinness érdekeltséghez tartozó – Harp. A lagereket inkább a fiatalok kedvelik, akik szerint a testes stout az öregek itala. A Harp egy egyszerű lager, semmi sem különbözteti meg kontinentális társaitól.

Szt. Patrick és a lóhere

Az első hivatalos Szt. Patrick napra 1737-ben, Bostonban került sor, ahol nagy számban éltek (és élnek) ír emigránsok. Közel 200 évet kellett várni addig, amíg végre 1931-ben az anyaországban, az Ír Szabadállamban is megrendezhették. Az ünnep szimbóluma, a lóhere szintén Szt. Patricknak köszönhető, aki a legenda szerint a pogány királynak egy lóhere három levele segítségével magyarázta el a keresztény vallás lényegét, a szentháromságot.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.