BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is erős ütemben növekszik a hazai turizmus

Tovább tart a hazai turizmus lendülete: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölt adatai szerint a külföldivendég-éjszakák száma 9,2, a belföldivendég-éjszakáké pedig 12 százalékkal haladta meg februárban az egy évvel korábbi szintet. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele, hasonlóan az előző hónaphoz, 17 százalékkal nőtt.

Februárban a külföldi vendégek 534 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen nőtt a bázisidőszakhoz képest, 11, illetve 9,2 százalékkal emelkedett. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult: míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma csökkent, addig az orosz, az olasz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakáké jelentősen emelkedett. A belföldi vendégek 559 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké 15, illetve 12 százalékkal múlta felül a 2013. februárit. A belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma – az átlagtól kissé elmaradva – 9,6 százalékkal nőtt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt, ami 2,2 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 55 százalékos, és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli, 52 százalékos volt.

Az év második hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 269 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj és a teljes árbevétel (bruttó RevPAR és TRevPAR) 5647, illetve 11168 forintot ért el. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 17 milliárd forint bruttó árbevételt értek el februárban, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 milliárd forint. A vendéglátásból 4,3 milliárd forint folyt be, 519 millióval több, mint tavaly februárjában. (A forint/euró havi átlagárfolyama 310 forint volt, 17 forinttal gyengébb a 2013. februári értéknél.) A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban 1518 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi reagálása szerint feltétlenül biztatónak tekinthetők a mostani adatok. „A kereskedelmi szálláshelyek februári vendégforgalmi adatai a tavalyi rekordévhez viszonyítva markáns, 10-20 százalék körüli növekedést mutatnak. Ugyan a január és a február a kisebb forgalmú hónapok közé tartozik, de a vendégéjszakák száma és a szállásdíjbevételek növekedése optimizmusra ad okot az idei évet illetően” – írta közleményében az NGM. A tárca rámutatott, hogy tavaly hat év után először javultak egyes jövedelmezőségi mutatók az idegenforgalomban, és mind az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (RevPAR), mind az átlagos szobaár meghaladta a válság előtti, 2007-es szintet. A minisztérium szerint 2014 első két hónapjának adatai alapján abban lehet bízni, hogy a jövedelmezőségi mutatók tavalyi javulása egy tendencia kezdetét jelentik, és nem csak átmeneti jelenségről van szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.