BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs elég gáztartaléka Európának a téli hidegre?

Az ukrajnai válságra tekintettel az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Günther Oettinger azt kérte, hogy duplázzák meg az európai földgázkészleteiket - írja a Die Welt című német lap.

Oettinger szerint a jelenleg érvényes, harminc hideg téli napra elegendő minimális készletek nem elégségesek. Az energiaügyi biztos kijelentette, fontolóra kell venni, hogy a minimális készletek 50-60 napra legyenek elegendőek.

Itt nem csupán azokról a készletekről van szó, amelyeket az adott országokban a tározókban kell tartani. Ezeket például szerződések révén is biztosítani lehetne - magyarázta Oettinger szóvivője Brüsszelben.

A tényleges minimális készleteket egy 2010-es uniós rendelet határozta meg. Oettinger az orosz gáztól való függőséget általában egy jobban működő belső európai piac és egy csőhálózat kiépítése révén akarja csökkenteni. A szóvivő szerint Oettinger messzemenően egyetért az energiaunió létrehozásának gondolatával, amelyet évekkel korábban a magyarok vetettek fel, és most a lengyelek vették elő újra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.