BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a magyar építőipar

Márciusban az építőipar termelése mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a KSH.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 27,5, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal.

Az építőipar termelői árai 2014 első negyedévében az előző év azonos idő szakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,7 százalékkal magasabb volt a februárinál. Az év első három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. Az ország több területén folyó infrastrukturális beruházások mellett a márciusi kedvező idő járás is hozzájárult a termelés nagyarányú emelkedéséhez.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 27,5, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal. Az épületek építésének bővülése elsősorban ipari beruházásoknak, kisebb mértékben egészségügyi épületeken végzett munkáknak köszönhető, míg az egyéb építmények esetén a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 1,4 százalékkal, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal magasabb volt a 2014 februárihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – márciusban 31,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 48,4 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 26,5 százalékkal nőtt 2013 márciusához képest.

A 2014 márciusban kötött új szerződések volumene 19,2 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 26,9 százalékkal nőtt. Az emelkedés néhány nagy értékű szerződésnek köszöntető, tudományos célú létesítmény mellett ipari és kereskedelmi épületekre kötöttek
szerződést. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 14,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A márciusi bő vülést útépítésekre, vasútfejlesztésre és közmű építésekre kötött nagyértékű szerződések eredményezték.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 62 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,8 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 90,3 százalékkal volt magasabb, mint 2013 márciusában.

Az építőipar termelői árai 2014. I. negyedévében az előző év azonos idő
szakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,9, az egyéb építmények építése ágazatban 2,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,0 és 3,6 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.