BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna nem ismeri el az Oroszországgal szembeni gázadósságát

Az ukrán energiaügyi minisztérim nem ismeri el az Oroszországgal szemben fennálló gázadósságát, amelynek összegét a Gazprom 3,5 milliárd dollárban adta meg. Ezt Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter közölte Kijevben tartott sajtóértekezletén Az ezer köbméterenkénti 480 dolláros ár gazdaságilag nem indokolható.

Ukrajna ezért ezt az árat nem fogadja el. Prodan ugyanakkor nem nevezte meg, hogy Ukrajna számára milyen ár lenne elfogadható. Röviddel előtte a Gazprom közölte, hogy az ukrán Naftogaz az áprilisban neki szállított orosz földgáz ellenértékét nem egyenlitette ki, és ezzel a gázadósság összege 3,508 milliárd dollárra növekedett.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig azt közelte, hogy Ukrajnának a magas adóssága miatt előre kell majd fizetnie az orosz gázért. Prodan viszont jelezte, hogy Kijev nincs abban a helyzetben, hogy 480 dolláros árat fizessen előre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.