BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: növelni kell a fegyverexportot

Erősíteni kell az orosz hadiipari kivitelt, az importot - főként az ukrajnait - pedig mielőbb termékekkel kiváltania, hogy önellátóvá válhasson a területen.

Oroszországnak növelnie kell a fegyverkivitelét, hogy fejlődhessen az iparág és több munkahely jöjjön létre Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint.

Oroszország a fókusza a Nyugattal folyó katonai feszültségnek, amióta elcsatolta a Krím-félszigetet Ukrajnától. Oroszország régi fegyverszállítója Szíriának, és szövetsége Basar Asszad szír elnöknek.
„Fontos, hogy Oroszország jelenléte erősödjön a világ fegyverpiacán” – idézte a RIA Novosztyi Putyint, aki egy más országokkal való hadiipari együttműködési találkozón szólalt fel. Az elnök hangsúlyozta, hogy az export növelése kétségtelenül erősítené Oroszország védelmi iparát abban, hogy növelje és fejlessze a termelését, és új, minőségi munkahelyeket is teremtsen.

Oroszország már most is a világ egyik legnagyobb fegyvereladója, tavaly körülbelül 15,7 milliárd dollárt értékben exportált, főleg ágyút, rakétát és támadó repülőgépeket. Legnagyobb vevői India, Kína és Venezuela. Oroszország a saját fegyveres erőit is modernizálja: e téren kifejlesztett új arcát, a kis, könnyen mobilizálható egységeket a krími megmozdulások segítőiként mutatta be, kiváltva egyúttal a Nyugat szankcióit, írja a The Moscow Times. Az orosz katonai ambíciók körüli bizonytalanság azonban nehéz helyzetet teremtett a befektetők körében, akik sorra vonják ki pénzüket az országból, kárt okoznak a vibráló orosz gazdaságban. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az idén 0,4 százalékos GDP növekedést vár, Alekszej Uljukajev miniszter szerint azonban lehet, hogy az előrejelzést nagyobb számra kell módosítani. Mint az Interfax idézte, a nettó tőkekiáramlás elérheti a 80 milliárd dollárt az év első felében.

Moszkva az elmúlt hónapokban folytatta bejelentés nélküli hadgyakorlatokat. Putyin közölte, hogy ez így is marad a hadsereg harcra kész állapotának fenntartása érdekében. Hangsúlyozta, hogy ki kell váltani a védelmi ipari importot, főként az Ukrajnából származót orosz termékekkel, hogy az ország önellátó legyen a hadiiparban. Az orosz fegyverexport 5,6 milliárd dollárt tett ki 2014 első felében az elnök közlése szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.