BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Októberben lesz új magyar filmmustra

Október 13. és 19. között tartják a Magyar Filmhetet, amelyet az évek óta elmaradt filmszemle helyett szervez a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a szinte titokban megalapított Magyar Filmakadémiával.

A filmszemlét 2012-ben rendezték meg utoljára, akkor „fapadosnak” csúfolta mindenki, hiszen sem elég pénz, sem elég bemutatandó film nem állt rendelkezésre a filmipari „újraindítás” után. A 2010-es kormányváltással ugyanis a filmszakmát is utolérte a „fülkeforradalom”: a pénzeket addig felügyelő, elosztó, a filmesek önkormányzati szerveként működő Magyar Mozgókép Közalapítványt felszámolták, helyette létrejött a Magyar Nemzeti Filmalap. Az új szervezet felállása, valamint a felhalmozódott adósságok szanálása miatt közel egy évig nem készült játékfilm, majd lassan elindultak a forgatások. Az idei évre gyűlt össze annyi nagyjátékfilm, amennyire már érdemesnek vélték fesztivált alapítani.

A több mintegy negyvenéves filmszemlét, amíg létezett, a Magyar Filmművészek Szövetsége szervezte, amelynek vezetője, Tarr Béla egyben az új, szerinte „egyablakos” rendszer legnagyobb kritikusa. A Magyar Filmakadémia és a filmhét létrehozásával a világhírű filmrendező által vezetett szervezet még jobban marginalizálódik, amit tovább erősít az is, hogy a szakma többsége beleunt a háborúskodásba, a létbizonytalanságba és politizálás helyett dolgozni szeretne. Ami viszont a filmalap támogatása nélkül nem megy. „Ahogy látom, ennek az akadémiának (ami az amerikai mintára jönne létre) nincs más funkciója, mint a hagyományos filmszemle ellenében létrehozni a magyar "Oscart", egy ellenfesztiválját a Filmszemlének. Ez az "akadémia" a Vajna szatelit-szervezete” – írta a filmrendező nyílt levelében.

Tény, hogy a Magyar Filmhetet a jövő évtől a Magyar Filmakadémia szervezi, amelynek tagsága szavaz majd a díjakról. Az akadémiát cirka három héttel ezelőtt hoztak létre, szinte titokban. A szervezet élére Novák Emil rendező-operatőr került, és jelenleg mintegy 60 tagja van. Novák Emil szerint eddig 700 meghívót küldtek szét filmes szakembereknek, mivel szeretnék, ha a tagság a teljes filmipari spektrumot lefedné. Az mindenesetre beszédes volt, hogy a héten tartott sajtótájékoztatón Novák Emil kijelentette, hogy a szakma - a Filmalap bábáskodása nélkül - hozta létre a szervezetet, majd pár perccel később Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója már arról szólt, hogy az ő ötletük volt az egész, hiszen így nem egy zsűri, hanem az egész szakma ítélhet a filmekről.

És hogy mi lesz a Filmhéten? Három év termése. A nevezés most indult, jelentkezni a 2012. január 1. és 2014. december 31. között bemutatott alkotásokkal lehet a  www.filmhet.hu weboldalon. A filmhétnek a Művészetek Palotája, a Cinema City MOM Park, a Tabán és a Puskin mozi ad helyet. A rendezvényen a kisműfajok is helyet kapnak. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az NMHH az elmúlt három évben több mint 4,5 milliárd forint értékben támogatott filmes alkotásokat, köztük 62 animációs film, 123 dokumentumfilm, 96 ismeretterjesztő film, 22 tévéjáték, 39 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 44 forgatókönyv elkészüléséhez járult hozzá, összesen több mint 440 filmes projekthez. Ebből eddig mintegy 150 készült el, amelyek - jelentkezésük esetén - lehetőséget kaphatnak az októberi filmhéten a bemutatásra. A 100-120 millió forintból megrendezendő filmhéten 17 kategóriában osztanak majd díjat, a műfaji díjak mellett 11 alkotói elismerés is gazdára talál a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján.

Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) főigazgatója bejelentette: a díjkiosztó és a megnyitó a Művészetek Palotájában lesz, ahol október 13-án a három Oscar-díjat nyert Casablanca magyar alkotója, Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves, felújított, digitalizált némafilmjét vetítik. A 68 perces alkotás a Michael Curtiz néven ismertté vált rendező egyik első filmje. Az 1914-ben forgatott alkotásra hat évtized kallódás után a New York-i Magyar Ház pincéjében bukkantak, és 2008-ban került az intézet gyűjteményébe, azóta próbálják megteremteni a felújításához szükséges feltételeket, végül a filmalap 14 millió forintos támogatásával sikerült a hibás, gyúlékony nitrokópiát vetíthető állapotba hozni. A film azért is különleges, mert ez Jászai Mari egyetlen filmes felvétele. Az októberi bemutatóhoz Pacsay Attila írta a kísérőzenét, amelyet egy szimfonikus zenekar ad elő.

A seregszemle kísérőprogramjaként az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 22-től In Memoriam címmel a magyar film legendás alkotóinak műveit tűzik műsorra, ezenkívül az idén is lesz magyar filmplakát-kiállítás és –verseny.

Magyar filmek, amelyeket ősszel várunk
Utóélet: Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje nagy sikert aratott Karlovy Vary-ban, a magyar mozikban szeptember 11-től vetítik. A film ősztől télig meséli el az eldugott kis faluban játszódó történetet, amelynek főhőse a huszonéves, az elmegyógyintézetből éppen hazatért, szorongásaival küzdő Mózes, aki megpróbál megfelelni apja elvárásainak. Színészek: Kristóf Márton, Gálffi László, Anger Zsolt, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kinczli Krisztina, Hang Lili Rozina, Gyabronka József, Kocsis Gergely.

Senki szigete: Török Ferenc októberben mozikba kerülő játékfilmje három mai fiatalról szól. Egy szép szőke menyasszony elszökik az esküvőjéről, a taxis csaj a távoli óceánok rejtélyes szigetére vágyik, a kosaras srác meg ezerrel nőzni akar. A három hős Budapesten keresztezi egymás útját, a véletlen találkozás azonban mindhármuk életét megváltoztatja. Színészek:  Jakab Juli, Mohai Tamás, Bánfalvi Eszter, Schell Judit, Stohl András, Thuróczy Szabolcs, Margitai Ági.

Swing: Fazekas Csaba zenés filmje három elkeseredett nőről szól, akik létrehozzák a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. Színészek: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Kulka János. Bemutató: 2014. december 14.

Délibáb: Hajdu Szabolcs westernje talán novemberben kerül a mozikba, a torontói, szeptemberi  világpremier után. A film Tar Sándor novelláján alapul: egy afrikai labdarúgócsillagról szól, aki egy bundabotrány miatt menekülni kényszerül hazájából, és egy hortobágyi pusztán köt ki, ahol rabszolgaként tartják. Színészek: Isaach De Bankolé, Razvan Vasilescu, Dragos Bucur, Polgár Tamás, Török-Illyés Orsolya.

Szabadesés: Pálfi György kisköltségvetésű, villámgyorsan készült filmje három díjat is nyert Karlovy Varyban. A film rövid szkeccsekből áll, amelyekben egy hétemeletes ház lakóinak életéből látunk pillanatokat. Bemutató: szeptember 25.  Színészek: Molnár Piroska, Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, Benedek Miklós, Gosztonyi Csaba

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.