BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öngyilkos árverseny tartalékok nélkül is

Az építési ágazat jövedelmezősége igen alacsony, összességében az árbevétel-arányos nyereség mindössze 3-4 százalékos. A vállalkozások legtöbbjének nincs pénzügyi tartaléka, likviditási helyzete pedig egyenesen tragikus.

Mindezt súlyosbítja, hogy 2008 óta a kereskedelmi bankok az építőipari ágazatba tartozó cégek finanszírozását ítélik a legkockázatosabbnak. A pénztelenség és különösen a közbeszerzési piacon kialakult irreálisan alacsony árak sok esetben csökkentik a kivitelezés minőségét és olyan problémákhoz vezetnek amelyek jelentősen növelik a határidőket is.

A vállalkozások ugyanakkor sok esetben öngyilkos árversenyben vannak, amit csak bonyolít a nagyon kevés „fehéren” dolgozó – értesülésünk szerint szinte kizárólag külföldi – cég harca a fekete gazdasággal. A Világgazdaság információi szerint, amíg 2008-ban óránként 16 500 forint volt egy ötventonnás daru bérleti díja, ma már általában 10 500 forint az ajánlati ár.

Az az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) által az idei évre javasolt 2446 forintos rezsióradíjat a szakma egyes cégei is soknak tartották, mondván, annál olcsóbban is lehet dolgozni. Kérdés azonban, hogy sötétszürkén vagy fehéren? Ennek üzent hadat az ÉVOSZ, amikor az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés tilalmát javasolta. Irreálisan alacsony árnak minősül többek között az építőipari ágazati minimális rezsióradíjat el nem érő díjtétellel készített ajánlat. Az alacsony jövedelmezőség és a kereslethiány miatt az építési vállalkozók saját erőből nem tudják előfinanszírozni a munkájukat. A kereskedelmi bankok jó ideje olyan kockázatosnak minősítik az építőipart, aminek következtében igen szigorú finanszírozási feltételeket szabnak, így a vállalkozások csak töredéke hitelképes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.