BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többen, de még nem elegen mentek idén moziba

Újra nőtt a hazai mozik látogatottsága, így az iparág is több bevételt könyvelhetett el.

„A becslések szerint 2014 első félévében 4,8 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, ez 11 százalékos növekedést jelent 2013 azonos időszakához képest” – mondta lapunknak Feldmájer Sándor.  A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének elnöke hozzátette: a jegypénztáraknál 6,5 milliárd forint maradt, ami szintén jelentős növekedés, hiszen tavaly ilyenkor még csak 5,8 milliárd forintnál tartott a számláló.

Ráadásul adatai szerint nem drágultak tovább a mozijegyek, jelenleg 1362 forintot kell fizetni átlagosan egy belépőért. Tavaly 9,9 millió fizető nézője volt a hazai moziknak, ez összesen mintegy 13,2 milliárd forintot eredményezett. Az év második fele pedig hagyományosan mindig erősebb, mint a januártól június végéig tartó időszak. Feldmájer Sándor emlékeztetett: 2012-ben csak 9,4 millió néző volt, ami 11,9 milliárd forintot termelt. A csúcstól azonban még messze vagyunk, ugyanis a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2006-ban például még 12 millió néző váltott jegyet.

„Magyarországon nem lehetséges nyereségesen üzemeltetni artmozikat, ezért átfogó stratégia és kiszámítható állami támogatás nélkül eltűnhet a sokszínű fővárosi mozikultúra is” – mondta nemrég Körösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. vezetője, aki szerint a növekvő nézőszám sem tudja nullszaldóssá tenni a hat mozit üzemeltető céget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.