BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átszervez és egyes részlegeit eladná az Airbus

Az Airbus csoport azt tervezi, hogy megválik hadászati és űrkutatási üzletágának egyes részlegeitől: az érintett területek éves árbevétele kétmilliárd euró körül mozog – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az összesen hat részleget érintő lépéssel a vállalatcsoport célja, hogy a jövőben a hadászati és űrkutatási divízión belül a harci repülőgépek, a rakéták és a műholdak fejlesztésére koncentráljon. A terv nem túlságosan meglepő, Európa hadászati ipara ugyanis régóta a védelmi kiadások visszafogásának hatásaival kénytelen szembesülni. Az Airbus már korábban is próbált lépni az ügyben: 2012-ben egyesülni kívánt a brit BAE Systems-szel, ám az ügylet végül meghiúsult a német kormány ellenállása miatt.

A tervek szerint a vállalat értékesíti a professzionális felhasználású mobil kommunikációs részlegét, a tengeralattjáró-alkatrészeket gyártó Atlas Elektronik 49 százalékát, az ESG nevű szoftvercéget, és három másik kisebb leányvállalatot. Emellett a vállalatcsoport azt is fontolgatja, hogy megváljon egyes kereskedelmi célú műholdas kommunkiációs üzleteitől is.

„Arra a meggyőződésre jutottunk, hogy a divíziónak a jövőben az űrkutatásra, a harci repülőgépekre, a rakétákra és kapcsolódó rendszereikre kell fókuszálnia, és ezek azok a területek, amelyeknél tovább kívánjuk erősíteni vezető pozíciónkat” – írta a dolgozóknak eljuttatott körlevelében Bernhard Gerwert, a védelmi és űrkutatási részleg vezetője. Egy vele készített interjúban pedig leszögezte: a lépés nem a leépítésekről szól. Épp ellenkezőleg: olyan vevőt keresnek, aki hajlandó komoly erőforrásokat fektetni az érintett részlegek fejlesztésébe. A vevő megtalálása ugyanakkor nem lesz könnyű, hiszen annak Németország és Franciaország kódolt kommunikációját is kezelni kell, ami komoly biztonsági kérdéseket is felvet az ügylet kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.