BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az ősz, jönnek a magyar filmek

Öt hazai filmet már biztosan bemutatnak szeptembertől decemberig, négy filmet pedig jelenleg is forgatnak. 2014 első félévében 4,8 millió fizető nézője volt a hazai moziknak.

Több olyan filmre válthatnak majd jegyet a nézők ősszel, amelyeket a Filmalap támogatott, így már pontosabb képet lehet majd kapni az új finanszírozási rendszerről. A forgalmazók eddig öt film bemutatójának időpontját jelentették be, az Utóéletet már szeptember 11-től vetítik, míg a mintegy 300 millió forint támogatást elnyerő Swinget az ünnepi időszakra időzítették, így december 4-én kerül a mozikba. További hat film már elkészült, de még nincs pontos időpont a bemutatójára. Ebbe a kategóriába tartozik a szintén mintegy 300 millió forint támogatást kiérdemlő, Árpa Attilához köthető Argo 2 című alkotás, illetve a világhírű magyar mentőkutyáról szóló Mancs című film is.

Jelenleg négy filmet forgatnak, amelyek közül talán a Csak szex és más semmi, a Szabadság, Szerelem és a Kaméleon című sikerfilmeket jegyző Goda Krisztina új filmje, a Veszettek emelkedik ki, melynek gyártását 693 millió forinttal támogatta a Filmalap. Producere Kálomista Gábor, aki a 2012 januárja óta már három filmmel pályázott sikeresen, a Coming out mellett a Kakukkfiók és a Drakula lakópark című alkotásokra már mintegy egymilliárd forint támogatást nyert el. Napokon belül kezdődik a 285 millió forintot elnyerő Tiszta szívvel forgatása is, mely egy kerekesszékes bérgyilkos banda története. Augusztusban összesen négy filmnek ért véget a forgatása. A Filmalap legutóbbi döntésével pedig 267 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Dumapárbaj címmel készülő filmnek és talán már decemberben be is mutathatják.

„A becslések szerint 2014 első félévében 4,8 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, ez 11 százalékos növekedést jelent 2013 azonos időszakához képest” – mondta lapunknak Feldmájer Sándor. A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének elnöke hozzátette: a jegypénztáraknál 6,5 milliárd forint maradt, ami szintén jelentős növekedés, hiszen tavaly ilyenkor még csak 5,8 milliárd forintnál tartott a számláló. Ráadásul adatai szerint nem drágultak tovább a mozijegyek, jelenleg 1362 forintot kell fizetni átlagosan egy belépőért. Tavaly 9,9 millió fizető nézője volt a hazai moziknak, ez összesen mintegy 13,2 milliárd forintot eredményezett. Az év második fele pedig hagyományosan mindig erősebb, mint a januártól június végéig tartó időszak. Feldmájer Sándor emlékeztetett: 2012-ben csak 9,4 millió néző volt, ami 11,9 milliárd forintot termelt. A csúcstól azonban még messze vagyunk, ugyanis a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2006-ban például még 12 millió néző váltott jegyet. „Magyarországon nem lehetséges nyereségesen üzemeltetni artmozikat, ezért átfogó stratégia és kiszámítható állami támogatás nélkül eltűnhet a sokszínű fővárosi mozikultúra is” – mondta nemrég Körösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. vezetője, aki szerint a növekvő nézőszám sem tudja nullszaldóssá tenni a hat mozit üzemeltető céget. Emlékeztetett: a magyarországi mozik száma az elmúlt évtizedekben radikálisan csökkent, a piac becslések szerint több mint 90 százalékát nézőszámban és jegybevételben is a plázamozik többségét üzemeltető IT Cinemas (Cinema City) uralja, számos megyei jogú, illetve egyetemi városban (például Győrben) nincs a kommersz plázamozin kívül mozi.
Gyenge nyár Hollywoodban

A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök augusztusi kiugró kasszasikerei ellenére Hollywood gyenge nyarat zárt: a mozikasszák bevétele nyolcéves mélypontra esett vissza. A variety.com elemzése szerint az előző év hasonló időszakához képest 15 százalékkal csökkent a mozijegyek eladása. Az online magazin által közölt grafikon 2013 nyarán 4600 millió dolláros bevételt mutat, míg az idei nyár bevételét 3800 és 4000 millió dollár között jelzi. Tizenhárom év után először nem került moziba olyan film a nyáron, amely Észak-Amerikában átlépte volna a 300 millió dolláros jegyeladást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.