BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem sokáig szárnyal már az építőipar?

A tavalyi év azonos időszakához mérten lényeges, a szektor egészére nézve 17,5 százalékos növekedést mutat az építőipar júliusi termelési értéke, így folytatódott a 2012 év eleje óta tartó egyenletes bővülés. Fix bázison mérve az egyéb építmények építményfőcsoport jelentősen, közel 25 százalékal meghaladta a 2010-es átlagot, az épületek építése építményfőcsoportban pedig a termelés májusra elérte azt. Azóta azonban utóbbi építményfőcsoportban fix bázison kismértékű visszaesés következett be. Ennek egyik oka lehet, hogy 2014-ben befejeződött, jelentős állami projektek hatása már nem érzékelhető - így kommentálta Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke a mai KSH-adatokat.

A korábban bejelentett állami fejlesztések (pl. sport, oktatás) előkészítés alatt állnak, de a szerződésállományban várhatóan ebben az évben még nem jelentkeznek.

A magánmegrendelések esetében továbbra is az ipari beruházások dominálnak. Ugyan a Mercedes vagy Audi-gyárhoz mérhető, előkészítés alatt álló óriásberuházásról egyelőre nem hallhatunk, de folyamatban van néhány jelentős és számos kisebb léptékű ipari fejlesztés előkészítése és megvalósítása országszerte, részben az iparfejlesztés kormányzati preferenciájának is köszönhetően.

Az egyéb építmények építményfőcsoport szerződésállományának és kibocsátásának elmúlt másfél évét vizsgálva látszik, hogy az építőipar szempontjából meghatározó infrastruktúrafejlesztési projektek területén sikeres volt az uniós források lehívása. A pályázatok elszámolása ugyan még 2015-ben is kitart, ebből fakadóan a termelésben az EU-s támogatások továbbra is meg fognak jelenni. Ugyanakkor az új szerződések volumenének növekedése ebben az építményfőcsoportban is lelassult, amiben a 2014-2020-as ciklus pályázatainak elindulása hozhat változást.

A fenti hatásokból fakadóan 2015 elejére kisebb megtorpanásra is fel kell készülnünk - véli az Óbuda Group elnöke. Ebben az időszakban olyan kis léptékű vállalati vagy lakossági magánberuházások megjelenése biztosíthatna kapaszkodót, mint az energetikai korszerűsítések vagy az otthonteremtés, megfelelő EU-s vagy állami támogatási környezet biztosítása esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.