BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyors ütemben fejlesztene a Facebook

A jelentős bevétel- és nyereség növekedés ellenére esett a Facebook részvények árfolyama kedden és szerdán tőzsdenyitás után, a befektetőket valószínűleg a kiadások jövő évi megugrása bizonytalanította el. A 22 milliárd dollárért megvásárolt WhatsApp az első félévben 232,5 millió dolláros veszteséget okozott

A harmadik negyedévben 3,2 milliárd dolláros bevételt ért el a Facebook, ami 59 százalékos bővülést jelentett 2013 hasonló időszakához képest. A társaság jelentése szerint jól teljesített a hirdetési szegmens, a világ legnagyobb közösségi oldalán 2,96 milliárd dollárért népszerűsítették termékeiket és szolgáltatásaikat a vállalatok, ami 64 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A múlt évben meghirdetett mobilstratégia a jelek szerint működik, a reklámbevételek egyre nagyobb részét adják a mobileszközökre szánt hirdetések. Részesedésük a harmadik negyedévben 66 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt még csak 49 százalék.

A vállalat közlése alapján a július-szeptemberi időszakban a havi egyedi látogatók száma elérte az 1,35 milliárdot, ami 14 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. Még érdekesebb, hogy a mobileszközről bejelentkező felhasználók száma ugyanebben a periódusban 1,12 milliárd volt, ami közel harmadával több a 2013-as értéknél. A társaság nyeresége is látványosan nőtt, 802 millió dolláros adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ami közel duplája az egy évvel korábbinak.

A pozitív eredmények ellenére az adatok keddi bemutatását követően 9 százalékot esett a Facebook részvényeinek értéke, és a csökkenés szerdán a tőzsdenyitást követő órákban is folytatódott. A befektetők elégedetlenségében szerepet játszhatott, hogy a vállalat bejelentette, 2015-ben lényegesen megnőnek majd a kiadásai. Ennek hátterében az áll, hogy a közelmúltban megszerzett WhatsApp-ot és Oculus-t igyekeznek minél előbb nyereségessé tenni. Ennek érdekében az ideihez képest 55-75 százalékkal több kiadásuk lesz majd jövőre.

Munka bőven lesz, hiszen a 22 milliárd dollárért megszerzett WhatsApp egyelőre távol van attól, hogy profitot hozzon. A mobil üzenetküldő megoldás az első félévben 15,9 millió dolláros bevételt termelt, ezzel párhuzamosan azonban 232,5 millió dollárnyi veszteséget generált. A képet árnyalja ugyanakkor, hogy ebből az összegből több mint 206 millió dollárnyi a részvényalapú kompenzációval kapcsolatos költségekhez köthető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.