BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két új gép a légimentőknél

Átadták tegnap az Országos Mentőszolgálat budaörsi légibázisán azt a két EC135-ös mentőhelikoptert, amelyek a szentesi és a debreceni állomáson szolgálnak majd. Ezzel a fejlesztéssel a teljes flotta kétmotoros gépekből áll

Október 29-től az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mind a hét mentőhelikopter-állomásán olyan gépek szolgálnak, amelyek megfelelnek az európai uniós követelményeknek – mondta a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tegnap a Szentesre és Debrecenbe kerülő légi járművek budaörsi ünnepélyes átvétele alkalmából. Gorove László az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy minden gép két hajtóművel rendelkezik, de meghibásodásuk esetén egy hajtóművel is képesek a feladat végrehajtására.

A két utolsó, a szentesi és a debreceni bázis légi járműveinek cseréjével teljessé vált a gépállomány korszerűsítése, ezzel Magyarország megfelel az unióban október 29-tól életbe lépő szabályozásnak. A váltás nélkül az érintett mentőhelikopterek – amelyeket még a pápa 1991-es magyarországi látogatásakor vásárolt az OMSZ – már nem repülhettek volna lakott terület fölött. A most üzembe álló két EC135 típusú helikoptert az állami tulajdonú kft. sikeres közbeszerzést követően, az osztrák HeliAir Gmbh-tól 2016 márciusáig bérli. A balatonfüredi, budaörsi, sármelléki, pécsi, szentesi, miskolci és debreceni bázisról felszálló hét helikopter évente 2500 mentési feladatot lát el – mondta az átadáson az igazgató.

A gépek bérlésére még májusban megjelent tender eredménye persze nem volt túlságosan meglepő: egyrészt a jelenlegi személyzet kiképzése az Airbus Helicopters által gyártott EC135 típusú gépekre szól, másrészt a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. flottája a most lecserélt két gépen kívül kizárólag EC 135-ösökből állt. Ráadásul a típus nagyon kedvelt a légimentési feladatot ellátó szervezetek körében: 1996-os megjelenése óta több mint 500 darabot adtak már el belőle kifejezetten mentési feladatokra.
Az EC135 kéthajtóműves, gázturbinás, főleg kutató és mentő feladatokra alkalmazott könnyűhelikopter.

Az EC-135-ös két 634 lóerős gázturbinája közül az egyik meghibásodása esetén is repülőképes marad, ami egy városok felett repülő mentőhelikopternél alapvető követelmény. A pilótán kívül két orvost vagy ápolót és két sérültet szállíthat. A gép 12,16 méter hosszú, rotorátmérője 10,2 méter. A maximális felszálló tömege 2910 kilogramm, 254 km/h-s utazósebességével 635 kilométert tud megtenni.

Az Airbus Helicoptersnek az átadás kapcsán kiadott közleménye szerint a tegnap üzembe helyezett két Airbus Helicopters EC135 típusú helikopter az egyik legstrapabíróbb modell darabjai, amelyek minden típusú küldetésen bevethetők. Saját kategóriájában az EC135 képes a legnagyobb tömeget szállítani, egyetlen üzemanyag-felvétellel nagyobb távolságot képes megtenni, mint piaci versenytársai közül bármelyik. A típusból több mint ezer darab repül a világban, amelyek eddig 2,6 millió órát töltöttek a levegőben.

Hét bázis, teljes lefedettség

Az ország egész területén biztosított légimentésért a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. felel.

Kiemelten közhasznú társaságként alapfeladatuk az országon belüli mentés (azonnali feladatok), illetve a szakmai progresszivitás figyelembe vételével a betegszállítás (azonnali, legfeljebb 1 órán belüli feladatok). Emellett a szabad kapacitás terhére végeznek biztosítói megkeresés után külföldi betegszállítást, sport és tömegrendezvényeket biztosítanak (Forma 1, rallye futamok) a mentési rendeletben foglaltak, illetve egyéb vonatkozó szabályzók szerint.

Küldetésük legfontosabb célja, hogy a lakosság egészének biztosítsanak minél nagyobb arányban a 15 percen belüli kiérkezést. A hét bázis elhelyezésénél ezt az alapelvet tekintették legfontosabbnak.

Kiemelten közhasznú társaságként alapfeladatuk az országon belüli mentés (azonnali feladatok), illetve a szakmai progresszivitás figyelembe vételével a betegszállítás (azonnali, legfeljebb 1 órán belüli feladatok). Emellett a szabad kapacitás terhére végeznek biztosítói megkeresés után külföldi betegszállítást, sport és tömegrendezvényeket biztosítanak (Forma 1, rallye futamok) a mentési rendeletben foglaltak, illetve egyéb vonatkozó szabályzók szerint.

Küldetésük legfontosabb célja, hogy a lakosság egészének biztosítsanak minél nagyobb arányban a 15 percen belüli kiérkezést. A hét bázis elhelyezésénél ezt az alapelvet tekintették legfontosabbnak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.