BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre is 5,1 milliárdból gazdálkodhat a Filmalap

Jövőre is döntően a Szerencsejáték Zrt. játékadójából készülhetnek a magyar filmek. A Magyar Nemzeti Filmalap 2015-ben is 5,1 milliárd forintot oszthat szét. Az egyablakos rendszer is kikényszeríti, hogy a produkciós cégek változtassanak korábbi működési gyakorlatukon.

Nem lobbizott túl jól Andy Vajna, ugyanis ugyanannyi állami támogatásért kilincselhet 2015-ben a filmipar, mint az idén: a Magyar Nemzeti Filmalapnak jövőre is 5,1 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Miniszterelnökség költségvetéséből 443 millió forintot kap, ez fillérre megegyezik az idei keretével. A filmes támogatások többségét a Filmalap és az NMHH osztja szét, de filmszakmai támogatásokra az Emmi költségvetésében is szerepel 70 millió forint. Jövőre is társasági adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a magyar filmeket támogató vállalkozások.

A hazai filmgyártás sorsa 2015-ben is a magyar szerencsejátékosok kezében van. A Filmalap egyik fő bevétele ugyanos a hatoslottó játékadója 80 százalékának megfelelő forrás. A javaslat lehetővé teszi az adóbevétel teljes összegének átadását is. „A játékadó év közbeni alakulása függvényében szükséges a kontrollált támogatásnövelés technikájának megteremtése” – szól a törvényjavaslat. Aggodalomra azonban egyelőre semmi ok, a Szerencsejáték Zrt. játéka ugyanis töretlen népszerűségnek örvend. Az állami vállalat által 2013-ban befizetett játékadóból 4,4 milliárd forint került a filmesekhez. Tulajdonosi kezdeményezésre 1,2 milliárd forintos, társasági adókedvezményre jogosító támogatási szerződést is kötöttek a Filmalappal.

A közelmúltig Kálomista Gáborral fémjelzett Magyar Producerek Szövetsége még a nyáron fogalmazott úgy, hogy az egyablakos rendszer is kikényszeríti, hogy a produkciós cégek változtassanak korábbi működési gyakorlatukon. „Mivel itthon megszűnt minden klasszikus filmtámogatási lehetőség a Filmalapon kívül, így az egyetlen mód arra, hogy sikeresen integrálódjunk a nemzetközi filmiparba, ha a Filmalappal együttműködve alakítják ki a hazai filmes műhelyek stratégiájukat” – írták. Úgy fogalmaztak: ma már piaci körülmények között nehéz szabad forráshoz jutni, hiszen a bankok hitelezési politikája nem preferálja a filmes projekteket. Ugyanakkor úgy látják, hogy az a finanszírozási modell, amely a lottó állami bevételeinek átcsoportosítására épít, stabil hátteret jelent a magyar film számára.

A stabil háttér persze relatív, hiszen például októberben immáron negyedik alkalommal szavazott meg állami támogatást a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága a Kálomista Gábor producerhez köthető, a Megafilm Kft. által benyújtott Kakukkfiók című filmnek. Ezúttal további 39 millió forintot, legutóbb márciusban kaptak 203 millió forintot, tavaly szeptemberben 70 milliót, míg az első támogatáshoz 2013 áprilisában jutottak, akkor 420 millió forintot szavaztak meg a filmnek.

„A bizottság hozzájárul a teljes költségvetés 990 millió forintról 1050 millió forintra való emeléséhez, valamint a támogatási szerződés fentiek szerinti módosításához. A teljes támogatási összeg: 732 millió forint” – szól a határozat. Ellenben Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását nem támogatta, egyebek mellett azért, mert még nincsenek meg a feltételei annak, hogy magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani.

Tarol a Fehér Isten

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje nyitja meg ma este a november 9-ig tartó cottbusi nemzetközi filmfesztivált, amelynek fókuszában idén Kelet-Európa filmtermése áll. Magyarországot négy játékfilm, két rövidfilm, valamint az 1981-ben készült Vuk című rajzfilm képviseli. A Fehér Isten nemrég a bécsi Let’s CEE filmfesztiválon a szakmai zsűri elismerésében részesült, Törökország rangos filmes eseményén, az 51. antalyai filmfesztiválon pedig a nemzetközi szekció közönségdíját kapta. A produkció jelenleg versenyben van az Európai Filmakadémia díjaiért, valamint a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-jelölésért is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.