BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas szóródással bővül a magyar építőipar termelése

Az idén várhatóan 15 százalékkal nő a hazai építőipar kibocsátása a múlt évhez képest az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) várakozásai szerint, ami mintegy 2000 milliárd forintos forgalmat jelent. A termelésnövekedésen belül ugyanakkor soha nem látott mértékben szóródnak az egyes vállalkozások teljesítményei és a jövedelmezőségük – mutat rá a szervezet elemzése.

Az 5 százalékos forgalomcsökkenés és a 25 százalékos növekedés egyszerre van jelen a piacon a cégek életében, míg az árbevételarányos jövedelmezőség 0–12 százalék között váltakozik. A teljes ágazat jövedelmezőségi mutatója pedig alig módosult pozitív irányba, az ÉVOSZ felmérése szerint 3–4 százalék között van.

A szervezet közlése szerint az építőipar termelői árai 2013-ban átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző évben, az idén pedig az egész évre 2,3 százalékos árváltozást prognosztizálnak tavalyhoz képest. Az újonnan kötött szerződésállomány ugyanakkor az év végén 25–30 százalékkal lehet magasabb, mint 2013-ban.

Az európai uniós pénzügyi ciklus utolsó évében megkötött nagy értékű szerződéseket az építési vállalkozók rövidesen teljesítik, a létesítmények elkészülnek. Az ágazat szereplői arra számítanak, hogy a nemzetgazdaság tartósan növekedési fejlődési pályán marad, ami pozitívan hat a szektorra, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell. Így például mielőbb el kell indítani a gazdaságfejlesztést szolgáló uniós források lehívásához szükséges pályázatokat, emellett meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy ismét beinduljanak a lakásépítések és -felújítások.

A szervezet hangsúlyozta azt is, hogy fontos lenne újabb külföldi befektetőket hazánkba vonzani, amihez hosszabb távon kiszámítható kormányzati gazdaságpolitikára, és állami kötelezettségvállalásokra van szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.