BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katasztrófa előtt katapultálhat majd a jövőben a fekete doboz

Továbbra sem találták meg a Germanwings légitársaság múlt kedden lezuhant Airbus A320-as repülőgépenek második fekete dobozát, ennek hiányában pedig nem lehet pontos képet nyerni a történtekről. A szerkezet ugyanis fontos technikai információkkal szolgálhat arról, hogy mi is történt – kártérítés szempontjából sem mindegy, hogy a műszaki hiba kizárható-e vagy sem. A légitársaság és a biztosító között még kemény tárgyalások lehetnek arról, hogy kinek mennyit kell fizetnie az áldozatok családjának. Ehhez mindent kizáróan bizonyítani kell például, hogy a társaság öngyilkos pilótájának tettére előzetesen semmi jel nem mutatott.

Fontos technikai fejlesztés lesz, hogy az Airbus a repülési adatokat és a pilótafülkében zajló kommunikációt rögzítő fekete dobozokat felszerelné egy olyan érzékelővel, amely egy esetleges összeütközés vagy becsapódás előtt automatikusan katapultálná a készülékeket a repülőgépből. A fekete dobozokat feltehetően a géptörzs külső burkolatában fogják elhelyezni. Ezzel egy légikatasztrófa esetén a fekete dobozok felkutatását könnyítenék meg, valamint azt, hogy épen maradjanak. Emellett a polgári repülési hatóságokkal és a megrendelőkkel való egyeztetéseket követően az Airbus úgy döntött, harminc napról kilencven napra emeli fel a víz alatti jeladó élettartamát. A jövőben gyorsabb adatátvitel várható a szárazföldi irányítók és egy utasszállító között, ha egy gép tervezett útvonalát hirtelen megváltoztatja. Sőt, a szárazföldi irányítóknak automatikusan vészjelzést küldő szerkezet ezentúl akkor is figyelmeztetést ad, ha út közben valami arra utal, hogy a pilótafülke személyzete elvesztette az irányítást a gép felett. Több légitársaság után a Lufthansa-csoport is úgy döntött, módosít a pilótafülkére vonatkozó szabályokon, a németek gépein is folyamatosan két személynek kell a fülkében lennie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.