BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rég nem nőtt ekkorát a magyar kiskereskedők forgalma

Januárban 8,2 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése 2014 első hónapjához képest.

Idén januárban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 11, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Tizenkilencedik hónapja megszakítás nélkül nő a lakossági fogyasztás.

A növekedés rég nem volt ekkora, 2004 óta nem láttunk ilyen jó számot. Tavaly 5,1 százalékkal nőtt a magyar kiskereskedelmi forgalom, de még a legjobb hónapban is csak megközelíteni tudta az adat a mostanit. 2014-ben márciusban nőtt legnagyobbat a kiskereskedelem Magyarországon, ám akkor is csak 8 százalékot.

A kiskereskedelmi forgalom emelkedésében jelentős szerepet játszik a reálbérek dinamikus növekedése. Januárban még mélyebbre süllyedt az inflációs index – 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves alapon, amire még sosem volt példa –, mindez pedig segítette a fogyasztás növekedését.

Maradhat a növekedés

A kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is kitarthat, hiszen az infláció alacsony szinten, leginkább a negatív tartományban maradhat egy ideig, miközben idén is folytatódhat a keresetek emelkedése.

A rezsicsökkentés árleszorító hatását most a globális olajárak összeomlása veszi át, ennek pedig tovagyűrűző hatása lehet más termékekre és szolgáltatások árára is. Idén jelentkezhet a banki elszámolhatás hatása is, ami miatt a devizahiteleket kivezetik a rendszerből, és az adósok terhei csökkennek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban. A háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését szintén jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét. A forgalom növekedését az üzemanyagárak igen meredek zuhanása is támogatja. Ezek hatására idén 4,5-5 százalékos növekedésre lehet számítani a kiskereskedelmi forgalomban - mondta az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.