BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a kiskereskedelem – vagy csak fehéredik a gazdaság?

Az év második hónapjában a januárinál lassabban, de még mindig dinamikusan, 6,2 százakékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a lakosság több üzemanyagot vásárol, de az online kasszák fehéredési hatása sem elhanyagolható.

Februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,2 szézalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közötle előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai hivatal. Januárban még 8,2 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Utóbbiban nagy szerepe lehet annak, hogy az üzemanyagok ára jelentősen esett a tavalyi évhez képest.

Az idei év első két hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A forgalom nem csak azért növekszik dinamikusan, mert a lakosság többet vásárol, hanem azért is, mert az online kasszák fehérítik a gazdaságot. Gilyán Csaba, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője korábban a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom nagy növekedését részben magyarázhatja az online pénztárgépek hatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.