BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet költünk külföldön

Lényegesen többet használták a magyarok külföldön a bankkártyájukat az idei első negyedévben, mint tavaly ilyenkor – közölte a Visa Europe.

Az év első három hónapjában a kártyás fizetések száma 17 százalékkal, míg a költések értéke 20 százalékkal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Március volt a legforgalmasabb hónap, ekkor 21 százalékkal költöttek többet a magyarok külföldi POS termináloknál. A legtöbb pénzt február 27-én, pénteken költötték el külföldön a magyarok a negyedév során.

A Visa Europe költési adatai alapján a magyarok körében a legnépszerűbb téli úti cél Ausztria volt: itt realizálódott a határon átnyúló költések összértékének majdnem 20 százaléka. A további legkedveltebb európai országok rangsorban Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Franciaország voltak. Az Európán kívüli utazások során az Egyesült Államokban használták a leggyakrabban a magyarok kártyáikat, de a Visa Europe adatai szerint a kártyabirtokosok körében népszerű desztináció volt az Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld, Ausztrália és a Maldív-szigetek is.

Az egyes kereskedői típusokat vizsgálva az első negyedéves adatok alapján a szállodai költések értéke volt a legmagasabb, itt 26 százalékos volt a növekedés; de sokat költöttek a magyarok külföldön szabadidős szolgáltatásokat nyújtó kereskedőknél és ruházati üzletekben is. A Visa kártyás határon túli tranzakciók darabszámát nézve a kereskedői lista élén a szupermarketek állnak, majd a szabadidős szolgáltatásokat nyújtó kereskedők és a benzinkutak következnek. „Külföldi utazásaink során is egyre inkább előtérbe kerül a kártyás fizetés, hiszen a külföldön sem szeretünk lemondani a bankkártyás fizetés nyújtotta kényelemről és biztonságról. A legtöbb magyar kártyabirtokos ma már el sem tudja képzelni, hogy bankkártyája nélkül utazzon” – mondja Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője.

A Visa által tapasztalt növekedés ismét trendfordulót jelezhet. Lapunk néhány hete számolt be arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly visszaesett a külföldön, fizikai kereskedőnél történt kártyás vásárlások száma és a volumene is. Korábban rendre évről évre többet költöttek a magyarok bankkártyával a külföldi boltokban és egyéb helyeken. 2014-ben viszont 2013-hoz képest a vásárlások száma 38, az értéke pedig több mint 15 százalékkal csökkent. Tavaly így összesen 12,3 millió alkalommal használták a magyarok a bankkártyájukat a határon túl valamelyik POS-terminálon, és eközben 203 millárd forintot költöttek el.

A csökkenésben szerepet játszhatott, hogy a lakosság tavaly február óta havonta kétszer ingyen vehet fel készpénzt az ATM-ekből, és valószínűleg úgy kalkuláltak sokan, ezt olcsóbb valutára váltani, mint külföldön a bank deviza-eladási árfolyama mellett kártyával vásárolni. A külföldi internetes boltokban viszont többet költöttünk tavaly, mint 2013-ban. A jegybank adatai szerint 11,6 millió alkalommal fizettünk a bankkártyánkkal és 139 milliárd forintot hagytunk ott a külföldi kereskedőknél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.