BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséges magyar filmek

Nem volt vetélytársa az amerikai filmeknek a hazai mozikban 2014-ben. A pénztárakban 14,6 milliárd forintot hagytak a nézők, ebből félmilliárd forint származott magyar filmekből.

Taroltak az amerikai filmek a magyar mozikban 2014-ben – derült ki a médiahatóság alá tartozó Nemzeti Filmiroda adataiból. A tavaly vetített 50 legnézettebb film közül 48-at az Egyesült Államokban gyártottak, csak egy francia és egy magyar alkotás fért fel a listára. Igaz, ha a 2013 decemberében bemutatott Coming Out és a 2014 végén debütáló Swing című filmet is beszámítjuk, akkor már három hazai filmet is ebbe a kategóriába lehet sorolni. Bár a Filmirodának egyelőre nincsenek összehasonlító adatai 2013-ból, de a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének (MFE) korábbi becslései alapján úgy tűnik, hogy nem zárt rossz évet a piac. A bruttó pénztári jegybevételek ugyanis elérték a 14,6 milliárd forintot és 11 millió fizető nézője volt a hazai moziknak 1300 forintos átlagos jegyár mellett. Ezt a Filmiroda honlapján 2010-re vonatkozó mutatókkal lehet összevetni: akkor 12,6 milliárd forint bevételt és 10,9 millió nézőt regisztráltak.

Az MFE becslései szerint 2013-ban 9,9 millió néző mintegy 13,2 milliárd forintot eredményezett. A csúcstól azonban még messze vagyunk, ugyanis 2006-ban például még 12 millió néző váltott jegyet. Tavaly négy forgalmazó cég dominálta a 40 szereplős piacot: az InterCom, a Forum Hungary, a UIP Duna és a Pro Video filmjei a bevételek 80 százalékát hozták össze. A négy cég által forgalmazott filmekre közel 9 millióan ültek be, főleg az InterCom tarolt, hiszen a 4,4 millió néző 5,9 milliárd forintot hagyott a pénztárakban. A bevételeken azonban a moziüzemeltetőkkel osztozkodnak. Itt a Cinema City megkerülhetetlen, hiszen 20 multiplex 176 vásznával gyakorlatilag monopol helyzetben vannak. A magyarországi mozik száma az elmúlt évtizedekben radikálisan csökkent, a piac becslések szerint több mint 90 százalékát nézőszámban és jegybevételben is a plázamozik többségét üzemeltető Cinema City uralja, számos megyei jogú városban nincs a kommersz plázamozin kívül mozi. Az artmozikat pedig nem lehet nyereségesen üzemeltetni.

A legnézettebb film a Wall Street farkasa volt 380 ezer nézővel és 500 millió forint bevétellel, de hasonló számokat tud felmutatni az Így neveld a sárkányodat animációs film második része is, bár ehhez sokkal többször kellett vetíteni. A 400 millió forintos küszöböt még a Hobbit és a Galaxis őrzői lépték át. A Filmiroda adatai szerint a magyar filmekből mindössze a bevételek 3 százaléka származott: a 487 millió forintot 407 ezer néző hozta össze, de a már említett Coming Out és Swing még feljavította a mérleget. Pusztán a 2014-es mutatók alapján a Megdönteni Hajnal Tímeát volt a kedvenc magyar film: 105 ezren látták és 137,5 millió forintot termelt, ezzel az összesített lista 38 helyét sikerült elérnie. A Swing 55 ezer nézővel és 71 millió forinttal, míg a Coming Out 49 ezer nézővel és 64,5 millió forinttal zárt, de 2013-ban, illetve 2015-ben még mindkettőnek jelentős eredményei voltak, így vélhetően 100 millió forintot meghaladó pénztári eredményt tudnak felmutatni. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a Filmalap mindhárom film gyártását 225-325 millió forint közötti összeggel támogatta. Vélhetően a növekvő nézőszámnak is köszönhető, hogy a Magyar Reklámszövetség adatai szerint a mozikban tavaly 16 százalékkal növekedett a reklámköltés, amely így elérte az 1,3 milliárd forintot. Ha lassan is, de ezen a területen 2009 óta folyamatosan növekednek a bevételek, az 1 milliárd forintos határt még 2011-ben lépték át a mozik.

Mecenatúrás támogatások

A Médiatanács döntött az ismeretterjesztő filmek készítését támogató 2015-ös Kollányi Ágoston-pályázat módosításáról: a grémium kibővítette a támogatási kategóriákat a 4-8 részes, 24-26 perces vagy 48-52 perces sorozatok pályázati lehetőségével, amelyekre a támogatási arány a teljes gyártási költség legfeljebb 50 százaléka, és legfeljebb 3, illetve 5 millió forint lehet. Az eredeti kiírásban is szereplő önálló filmalkotások támogatására továbbra is lehet pályázni 24-26 perces, illetve 48-52 perces művekkel, valamint a 6-16 részes, epizódonként 3-5 perces rövidsorozatok terveivel, itt az igényelhető támogatás legfeljebb 75 százalék, és legfeljebb 10 millió forint lehet.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.