BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cégvezetők: kiszámíthatóságra van leginkább szükség a kormánytól

A gazdasági szabályozási környezet kiszámíthatóságának erősítése az, amit leginkább elvárnak a kormányzattól a cégvezetők. Ez derült ki azon a panelbeszélgetésen, amely a magyar és nemzetközi cégek vállalati stratégiáinak kérdését járta körbe a lapunk által rendezett konferncián.

"Nemzetközi szinten kell gondolkodnunk" - többek között ezt válaszolta arra kérdésre Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója, hogy mi szükséges ahhoz, hogy cége továbbra is állja a piaci versenyt. Emellett a termékportfolió megújítását nevezte meg jelentős tényezőként, amiben kiemelt szerepet kap az innováció. Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is a nemzetközi gondolkodást emelte ki annak egyik zálogaként, hogy cége állja a versenyt. Ebben az is segítséget nyújt a cégnek, hogy a MOL több lábon áll (kutatási-termelési, illetve feldolgozás-kereskedelem üzletág).

Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója az innovációs adaptációs változtatási képességet hangsúlyozta ki abban a tekintetben, hogy a Siemens már közel 170 éves múltra tekint vissza.

„Egyszerre kell aktív és passzív innovációt végrehajtanunk”- ezt már a Microsoft Magyarország vezérigazgatója, Papp István emelte ki a siker kulcsaként. Ezzel arra utalt, hogy a saját termékeik fejlesztése, az akvizíciók mellett arra is szükség van, hogy a különböző ágazatok megújításában is szerepet vállaljanak. Orosz András, a Tesco-Global Áruházak Zrt. országos marketing vezetője saját cége vonatkozásában úgy írta le az innováció jelentőségét, mint amellyel képesek megfelelő módon a változó fogyasztói szokásokat lekövetni.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne a kormányzat azért, hogy növelje a hazai cégek versenyképességét mind az öt cégvezető a szabályozási környezet kiszámíthatóságának biztosítását emelte ki legfőbb szempontként.

Bogsch Erik elmondta: az adópolitika összességében kedvező a cégek számára, a jobb tervezhetőség érdekében azonban kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség.

„Az a legfontosabb hogy tudjam, mi lesz 5-10 év múlva, mert ha most beruházok, akkor az majd csak akkora hoz eredményt” – tette hozzá Fasimon Sándor. A MOL ügyvezető igazgatója egyben azt is elmondta, hogy a természettudományi képzés terén szükség van a kormányzat támogatására, például a vegyészmérnökök képzésében, hogy ki tudják szolgálni a szektor igényeit.

Dale A. Martin a kiszámíthatóság mellett azt is szükségesnek tartja garantálni a kormányzat részéről, hogy egyforma feltételek érvényesüljenek a piaci szereplők számára.

Papp István szerint a kormányzatnak arra kell ösztönöznie a hazai cégeket, hogy fejlesztéseikben az innovációra tegyék a fő hangsúlyt. A Tesco országos marketingvezetője azt emelte ki a hazai szabályozási környezettel kapcsolatban, hogy a „kés mindig ott van a kiskereskedők torkán”, miután egymást követő két évben nem lehetnek veszteségesek. Szerinte az is fontos lenne, hogy aktív párbeszéd alakuljon ki a kormányzattal, és így már az adott döntések előkészítő szakaszában be lehetne vonni a cégeket.

Rendkívül erőteljesen megnőtt azoknak a vállaltoknak az aránya, amelyeknél a fenntarthatóság stratégiai kérdéssé vált – mondta Salgó István, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke a Világgazdaság konferenciáján. Megváltozott a munkavállalókhoz való viszony. A boldog és egészséges munkavállaló csökkenő költséget és nagyobb bevételt jelent. Egy amerikai tanulmány szerint azok a cégek, amelyek figyelembe vettek fenntarthatósági szempontokat is, vagyis fenntarthatóbban működnek, azoknak a befektetéseik jobban megtérülnek. Az Y-generáció a Morgan Stanley tanulmánya szerint sokkal inkább választalan olyan céget, amelyik környezettudatos és szociálisan érzékeny..

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.