BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassul az építőipar bővülése

Egyre lassul az építőipar növekedésének üteme, májusban már csak 2,3 százalékos növekedést regisztrált az előző évihez képest a statisztikai hivatal. Még áprilisban is 10 százalék felett volta az ütem, tavaly pedig – éves átlagban – 14 százalékkal növekedett az ágazat. Tavaly még 30 százalékos havi bővülésre is volt példa: az uniós megrendelések pörgették fel az út- és vasútépítéseket, közműfejlesztéseket. Noha ez még mindig húzza az ipart – az egyéb építmények építése alágazat 8,7 százalékkal nagyobb teljesítményt produkált, mint tavaly ilyenkor –, az épületek építésénél már 5 százalékos a mérséklődés, leginkább a beruházások hiányoznak a területen. Erre már korábban is számítani lehetett: a megrendelések állománya ugyanis tavaly május óta esik (leginkább az épületek építésénél, és kisebb mértékben az egyéb építményeknél). Májusban a megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal kisebb volt a tavalyinál, a vállalkozások 2015. május végi szerződésállományának volumene 41,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: a rendelések csökkenése néhány hónap múlva a termelésre is negatív hatással lesz, ezt az idei infrastrukturális beruházások még valamennyire tompíthatják, de összességében jelentős lassulás vár az építőiparra az év végén, illetve a jövő év elején.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint mindenképpen szükség lenne arra, hogy az építőipar az év második felében lényegesen nagyobb mértékű szerződéseket kössön. Ebben segítséget jelenthet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely jelentős megrendelésekhez juttathatja az építőipart. Koji László kiemelte az uniós pályázatok mielőbbi megjelenésének szükségességét is. Ezek szintén építési beruházásokkal járnak, illetve azt, hogy a közmegrendelők – az állam és az önkormányzatok – a rendelkezésre álló uniós forrásokból gyorsított ütemben indítsák az építési célú megrendeléseket.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint csupán minimális élénkülésre utal, hogy az új szerződéseknél az épületekre vonatkozó rendelésállomány 4 százalékos emelkedést mutatott májusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.