BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevásárlóturizmus: az alacsony áfa sem motivál minket

A szlovák határ mentén vasárnap sokan a szomszédba járnak vásárolni – drágábban és euróért. Pedig az euró-forint árfolyam inkább az ellenkezőjét kellene hogy hozza - írja a Népszabadság.

Romániában a kilencszázalékos áfa miatt ötödével alacsonyabbak az árak, mégsem jellemző a bevásárlóturizmus.

Utoljára 2012-ben volt érzékelhető nagy bevásárlóroham, akkor a magyar kiskereskedelem profitált a dologból: a 320-as szintre emelkedett euró miatt a Szlovákiából érkező vásárlók 40-50 százalékkal is olcsóbban tudtak bevásárolni nálunk - írja a Népszabadság.

Akkoriban a határ menti hipermarketek parkolói úgyszólván dugig voltak tömve szlovák rendszámú autókkal, amelyek nemritkán 60-80 kilométeres távolságról érkeztek, de volt példa, hogy szervezetten, buszokkal hozták át a bevásárlóturistákat. Hasonló jelenség megismétlődhet, ha a forint tartósan a 315-ös szint közelében marad. A kiskereskedelmi álmoskönyv szerint a lélektani határ a 300-as euróárfolyam.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az árumérleg inkább pozitív volt, azaz nagyjából kétszer-háromszor többet vásárolnak külföldiek itthon, mint amennyit a magyarok külföldön. Az egy napra ide érkező külföldiek étel-, ital- és iparcikkvásárlásai jellemzően 220 milliárd forintot tesznek ki évente, míg a magyarok külföldi bevásárlásai 70 milliárd forint körül alakulnak - a cikk teljes egészében a Népszabadság oldalán érhető el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.