BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraindult egy „Fukusima utáni” japán atomreaktor

Kedd reggel üzembe helyezték a japán Szendai atomerőmű egyik reaktorát, amelyet az összes japán atomreaktorral együtt a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után állítottak le – tudósított a BBC. A fukusimai Daiicsi atomerőmű sérülését egy földrengés által kiváltott szökőár okozta, de a károkat emberi mulasztások sora is növelte a későbbi vizsgálatok megállapítása szerint. Közel 16 ezer ember halt meg, több mint 2500-an eltűntek, arról pedig nincs nyilvántartás, hogy kiknek a halála köthető közvetve a balesethez.

A fenti reaktor mostani újraindítására az adott lehetőséget, hogy a tulajdonos Kyushu Electric Power több mint 100 millió dollárt költött az atomerőmű biztonságának növelésére, majd elvégeztette a létesítményen a korábbiaknál szigorúbb biztonsági vizsgálatokat, amelyeknek azok megfeleltek. A második újrainduló blokk a Szendai második egysége lesz, várhatóan októberben.

Összesen 25 reaktor újraindítási kérelméről kell döntenie az illetékes japán atomhatóságnak, minden létesítménynél számolni kell a környéken élők aggodalmával. A keddi üzembe helyezés ellen is többen tiltakoztak a Szendai atomerőmű előtt, illetve Abe Sinzó miniszterelnök ezer kilométerrel távolabb lévő tokiói rezidenciájánál.

A japán atomerőművek fokozatos leállítása miatt az országnak máshonnan kellett pótolnia a kieső energiát, ami miatt igencsak megnőtt az importszámlája, de szén-dioxid-kibocsátása is. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2013-ban az ország energiaellátásának még körülbelül a 13 százalékát elégítették ki atomerőművek, 2013-ban már csak a másfél százalékát. Viszont több áramot (és hőt) termeltek az egyébként is a legnagyobb súlyt képviselő, olajtüzelésű erőművek, de meglendült a szén és a földgáz használata is. Klímavédelmi szempontból kedvező viszont, hogy a 2010-esnél több energiát állítottak elő vízenergiával és más megújuló forrásból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.