BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb beruházást tervez az Invitel

A jövő év végére tervezett kapacitásbővítést előrébb hozzák az Invitelnél.

Erős évet tudhat maga mögött az Invitel Zrt. az adatközponti szolgáltatások terén, a „betelepülőkkel” ugyanis gyakorlatilag megtelik a cég erre szolgáló telepei. Ezért a jövő év végére tervezett kapacitásbővítést előrébb hozzák – jelentette be Javorniczky Áron, az Invitel vállalati és nagykereskedelmi üzletág vezérigazgató-helyettese egy sajtóbeszélgetésen. Jelenleg a cégnek Budapesten négy adatközpontja van, közel háromezer négyzetméteren. Ezt kívánják mintegy ötszáz négyzetméterrel gyarapítani. Magyarországon napjainkban egyedülálló, hogy egy piacvezető „high-end” adatközpontot a piaci igények miatt bővíteni kell.

A beruházás összegét nem árulták el, ahogyan az sem derült ki, hogy az adatközponti szolgáltatás mekkora részét képezi a cég éves bevételének, de azt a Világgazdaság kérdésre elmondta a szakember, hogy az IT szolgáltatások bevétele már a cég teljes forgalmának tíz százalékát adják, ami néhány évvel ezelőtt még két-három százalékot tett ki.

Az internet „közjóvá” vált, és minden virtuális, digitális lesz, ezért a sávszélesség igény exponenciálisan növekszik – mondta Barta Attila, a nagykereskedelmi igazgatóság vezetője.  Ezért a DataCenterek bővítése mellett az optikai hálózat fejlesztése is elengedhetetlen lesz. Az Invitelnek jelenleg kilencezer kilométer hosszúságú optikai hálózata van, amit körülbelül ezer kilométerrel bővíteni kell majd – emelte ki Barta.

A felhő-technológiák alkalmazásának terjedése egyértelmű trend, ám hazai elterjedése egyelőre messze elmarad a fejlett világétól – mondta Marton László, a nagyvállalati és kormányzati igazgatóság vezetője. Magyarországon a vállaltok nyolc százaléka el a felhő szolgáltatásokkal. Ennek magyarázata elsősorban a bizalomhiány, ami részben összefügg az edukáció elégtelenségével – tette hozzá Marton.

A felhő alkalmazások mellett az egységes kommunikáció - Unified Communication – is korai életciklusában van Magyarországon, márpedig ez nagyon jelentős mértékben képes fejleszteni egy cég kommunikációs képességeit – emelte ki Kováts Péter, a középvállalati igazgatóság vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.