BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évek óta nem teljesített ilyen jól a magyar ipar

Októberben az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 1,7 százalékkal nőtt - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A munkanaphatástól megtisztított index 12,7 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A termelés az év első tíz hónapjában 7,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Utoljára 2011 februárjában nőtt gyorsabban az ipar munkanappal igazított adatok szerint, vagyis közel öt éves csúcsra ért a termelés. Igaz, tavaly júliusban mindössze néhány tizeddel maradt el a dinamika a mostanitól.

NGM: újra kétszámjegyű növekedés az iparban

Újra kétszámjegyű növekedést mutatott a magyar ipari termelés az év tizedik hónapjában, azzal együtt, hogy októberben eggyel kevesebb munkanap volt - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: az év további részében is hasonló növekedésre.

A várakozásokat lényegesen meghaladva nőtt az ipari termelés - emelte ki Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza. "Egyelőre nem igazolódtak azon aggodalmak, hogy a Volkswagen emissziós botránya visszaveti a hazai ipari termelést, bár a konszernnél az év végén hosszabb leállást terveznek" - hangsúlyozta.

Az előző hónapokban lassabb ütemben növekedett az ipari termelés. Augusztusban 6,2, szeptemberben pedig 7,8 százalékos növekedést mért a KSH naptárhatástól megtisztítva.

Az októberi dinamikus növekedés mögött részben azonban az is meghúzódik, hogy az előző év azonos hónapjában mindössze 1,8 százalékkal nőtt a termelés; vagyis a bázishatás segítette a mostani növekedést. A feldolgozóipari beszerzési-menedzserindex (BMI) előrevetítette a dinamikus bővülést, de a kétszámjegyű bővülés meglepetést okozott. Az ipar erőteljes növekedése novemberben is kitarthat, ugyanakkor a bázis már nem fog segíteni (tavaly novemberben közel 6 százalékkal nőtt a termelés.)

Suppan szerint a következő hónapokban tartósan magas ütemű növekedésre lehet számítani, amit az ipari bizalom és a beszerzési menedzser index meredek megugrása, az élénkülő európai autópiac és európai, valamint belső kereslet is támogat. "Munkanaphatás miatt novemberben és decemberen 10 százalék feletti maradhat a kiigazítatlan növekedés" - vetítette előre.

Egyes ágazatokban (motorgyártás, gumigyártás) a kapacitások további felfutása is várható. Így a negyedik negyedévben az ipari termelés jelentős gyorsulására számítunk a harmadik negyedévhez képest, aminek hatására a GDP növekedése újra 3 százalék közelébe gyorsulhat a TakarékBank szerint. Suppan hozzátette: a kínai gazdaság lassulása ugyanakkor némi kockázatot jelenthet, amit az európai kereslet élénkülése ellensúlyozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.