BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól jártak a Netflix és az Amazon részvényesei az idén

A Netflix és az Amazon is több mint duplájára növelte idén részvényeinek az értékét, de az Alphabet és a Facebook is jó befektetésnek bizonyult 2015-ben a technológiai szektorban.

Egy év alatt több mint duplájára növelte piaci értékét az Amazon: az év elején még csak 308 dollár körüli áron cseréltek gazdát a cég részvényei, de jelenleg már 660 dollárnál is többet érnek. Ezzel a technológiai szektor meghatározó tőzsdei vállalkozásai közül az egyik legtöbbet fejlődő társasággá vált az e-kereskedelmi cég.

A kiugróan jó teljesítmény több tényezőre vezethető vissza, egyrészt sikerült bebizonyítaniuk, hogy képesek nyereségessé tenni az online értékesítést a karácsonyi szezonon kívül is. A harmadik negyedéves gyorsjelentésük szerint 79 millió dolláros nyereséget értek el a július–szeptemberi időszakban, míg egy évvel korábban még 437 millió dolláros veszteségről számoltak be. Ez a hír októberben tízszázalékos emelkedést hozott a részvények árfolyamában, amihez persze az is hozzájárult, hogy az Amazon bevétele is közel negyedével nőtt éves összevetésben a harmadik negyedévben, és átlépte a 25 milliárd dollárt. Érdemes megemlíteni a vállalatról azt is, hogy egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújt a felhőszolgáltatásokat kínáló Amazon Web Services (AWS) részleg, a július–szeptemberi időszakban már kétmilliárd dollár feletti bevételt hozott a cégnek.

Ha árbevételét tekintve nem is lehet az előző vállalkozáshoz hasonlítani, az egy adott területre gyakorolt hatást figyelembe véve a Netflixről is elmondható, hogy napjainkra meghatározó társasággá vált. Az online videoszolgáltatások piacát felforgató cégben rejlő potenciált a részvényárfolyam idei alakulása is jól érzékelteti. Az intenzív globális terjeszkedésbe kezdő vállalat papírjainak értéke ugyanis közel 2,5-szeresére drágult idén, a piaci értéke pedig már meghaladja az 50 milliárd dollárt. Mivel a jövő év végéig a tervek szerint a világ kétszáz országában tennék elérhetővé fizetős internetes videoszolgáltatásukat – ami jelentős mértékben megnöveli a bevételi forrásokat –, 2016-ban valószínűleg tovább emelkedik majd a társaság részvényeinek értéke.

Az online világ talán legmeghatározóbb cége, az évet még Google-ként indító, de novembertől Alphabet néven működő vállalkozás is remek eredményeket ért el. A társaság papírjainak értéke 43 százalékkal emelkedett, piaci értéke pedig átlépte az 514 milliárd dollárt. Egyértelmű, hogy a névváltással együtt bejelentett új struktúra, valamint az innovatív kezdeményezések, mint az önmagukat vezetni képes autók fejlesztése pozitív fogadtatásra találtak a befektetőknél, és egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy jövőre megállna ez a folyamat.

A technológiai szektor befektetői szemmel szintén vonzó vállalkozásai közé tartozik a Facebook is, a több mint 1,5 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal részvényeinek értéke az idén 34 százalékkal emelkedett, és december 24-én valamivel több mint 105 dollárt adtak értük. A társaság piaci értéke megközelítette a 300 milliárd dollárt. A pozitív befektetői hangulat főként annak köszönhető, hogy remekül működik a cég mobilstratégiája, ami új növekedési lehetőséget teremtett számára. Emellett olyan projekteket is indítottak, amelyek idővel jelentős bevételi forrássá válhatnak, mint például az Oculus megvásárlásával a virtuálisvalóság-eszközök piacának meghódítása. Az első, szélesebb körnek szánt készüléket várhatóan 2016 első negyedévében mutatják be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.