BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyvenezerszer keresték meg a nyomozók a Telenort

Éves szinten százmillió forintos költséget jelent a Telenor Magyarországnak, hogy adatokat szolgáltasson a nyomozóhatóságnak – mondta Erdélyi Márk, a távközlési társaság jogi és megfelelési igazgatója egy szerdai sajtóbeszélgetésen. Magyarországon ez ingyenes, míg például Svédországságban egy megkeresés 16 euróba kerül, míg egy bonyolultabbért 55 eurót kell fizetni. A nyomozó szervek az elmúlt években stabilan, éves szinten negyvenezer megkereséssel fordultak a Telenorhoz.

Az esetek többségében az ügyfelek SIM vagy a telefonkészülék kártyaszáma iránt érdeklődnek, de a híváslista és az előfizetői adatok is kiszolgáltatása is a gyakori kérések között szerepel. A távközlési cégnek arról nincs információja, hogy az adatok átadása mennyiben segítette a nyomozók munkáját, de az előfizetők – amennyiben a nyomozók nem tiltják meg a cégnek – megtudhatják, hogy a hatóságok érdeklődtek-e az adatai iránt.

A Telenornál nyolcan szolgálják ki a nyomozóhatóság kérését, és az igazgató úgy látja, hogy ha fizetni kellene a hatóságnak az adatokért, akkor a hatóság jobban meggondolná, hogy mely adatokat kéri le. Itt is működhet, hogy ami ingyenes, azt kevésbé becsülik meg – véli az igazgató.

Az Európai  Unióban a 2008-as madridi robbantás után vált általánossá az adatok tárolása, de idén az ezt szabályozó rendeletet érvénytelenítették. Magyarországon egy évig tárolják az adatokat, és csak hivatalos, postai úton vagy faxon érkező kérésre adják át a nyomozóhatóságnak. A számlázáshoz kapcsolódó adatokat viszont hosszabb ideig megőrzi a Telenor – mondta az igazgató. A lehallgatáshoz viszont nincs közük a távközlési cégeknek, azt a titkosszolgálat emberei végzik, ők közvetlenül csatlakoznak a cégek technológiai rendszeréhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.