BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elért Magyarországra a Netflix

Magyarországon is elérhető a világ legnagyobb streamszolgáltatója, a Netflix videótékája.

Már Magyarországon is elérhető a világ legnagyobb streamszolgáltatója, a Netflix „videótékája” – a cég a startot a Las Vegasban, a CES kiállításon jelentette be. A filmek és sorozatot megszállottjai már regisztrálhatnak a cég oldalán, amelyen egyelőre minden információ angol nyelven jelenik meg. Így az is, hogy az első hónapban az összes platformon ingyen lehet majd elérni a szolgáltatást, vagyis az eredeti nyelvű, nem feliratozott filmeket. A későbbiekben pedig havi díjat kell fizetni: az alapcsomag 7,99 euróba kerül, a standard illetve a prémium csomag pedig 9,99 valamint 11,99 euróba. A csomagok alapvetően a technológiában – például HD vagy ultra HD minőségben akarja-e a nézni a filmeket az ügyfél -, különböznek egymástól, illetve abban, hogy az előfizető hány képernyőn szeretné látni a filmeket: a prémium csomagban például párhuzamosan négy „felület” áll a nézők rendelkezésére.

A Netflix megjelenése egy ideig biztosan nem hoz érdemi változást a televíziós szokásokban, részben épp az angol nyelvű elérhetőség miatt – vélik a szakértők. A folyamatot késleltetheti, hogy a cég a magyar piaccal együtt összesen újabb 130 országban jelent meg. Az pedig időt vesz igénybe, hogy a szolgáltatást az adott ország nyelvén jelenjen meg.

Ahol van internet, oda már betette a lábát a Netflix: az amerikai videótartalom-szolgáltató meglévő 60 országos hálózatát további 130-al bővítette. A Netflix a terjeszkedését szóló bejelentést Reed Hastings társalapító-vezérigazgató tette szerdán a las vegas-i a szórakoztatóelektronikai kiállításon, egyből 9 százalékkal megerősítve ezzel cége részvényárfolyamát, amely az elmúlt egy évben enélkül is 144 százalékkal emelkedett, 50,3 milliárd dollárra gyarapítva a cég értékét. A gyors növekedésnek a cég tavaly januári bejelentése ágyazott meg. A Netflix akkor 200 országra kiterjedő hálózat kiépítését vázolta fel a részvényesekhez írt levelében, míg a globális elérhetőséget 2016 végére vállalta.

Különösen ígéretes az olyan nagy piacokon való megjelenésük, mint az orosz vagy az indiai, az igazi áttörés, Kína bevétele azonban még hátra van. ott még - ahogy Hastings fogalmazott – még a kapcsolatépítési fázisnál tartanak. Az amerikai kormány által elrendelt korlátozások értelmében a Netflix nem szolgáltathat a Krím-félszigeten, Észak-Koreában és Szíriában. A virtuális videotékájukban internet közvetítésével megnézhető filmeket és sorozatokat egyelőre 17 nyelven feliratozzák, ez a lista most az arabbal, a koreaival és több kínai dialektussal bővül. Az alapításának tízedik évfordulóját jövőre ünneplő cég hazai piacán kifutotta magát, előfizetőinek számát a tavalyi harmadik negyedévben 880 ezerrel tudta növelni, a várt 1,15 millió helyett. A megelőző negyedévben a bővülés 980 ezres volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.