BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kanadai kézben London repülőtere

Kanadai nyugdíjasoké lesz a Londonhoz legközelebb eső, elsősorban az üzletemberek kiszolgálására szakosodott polgári repülőtér. Az egy kifutópályás London City Airportért 2 milliárd fontot fizetett az Ontario Teachers nyugdíjalap és a Borealis befektetési társaság. Ajánlatukkal a Hainan légitársaságot is üzemeltető kínai HNA-csoportot és a szintén kanadai PSP tőketársaságot előzték meg, de hiába pályázott a Li Ka-shing hongkongi multimilliárdos érdekeltségébe tartozó Cheung Holdings is. A City „kapujában” lévő repteret tavaly augusztusban hirdette meg amerikai tulajdonosa, a Gatwickben és az edinburgh-i repülőtérben is részesedéssel bíró Global Infrastructure Partners (GIP).

A magas ár azt jelzi, hogy élénk kereslet mutatkozik a minőségi repülőterek iránt – állapítja meg a Financial Times, megemlítve, hogy a konzorcium a 72 millió fontra tehető tavalyi üzemi eredmény 28-szorosát fizeti a létesítményért. Willie Walsh, a British Airways (BA) anyacégének, az IAG csoportnak a vezérigazgatója „elmebeteg árnak” titulálta a 2 milliárd fontot, s a London City legnagyobb ügyfeleként kilátásba helyezte a BA járatainak átköltöztetését, amennyiben a vételárat a használati díjak emelésével próbálná kitermelni az új tulajdonos.

A GIP tíz éve 750 milliót fizetett a Citytől alig hét mérföldre eső, az új pénzügyi központ, a Canary Wharf tőszomszédságában lévő repülőtérért, amelyet akkori tulajdonosa, Dermot Desmond ír befektető 1995-ben 23,5 millió fontért szerzett meg. A London City utasainak kétharmada üzletember. A repülőtér a válságnak is ellenállt, tíz évvel ezelőtti, évi kétmilliós utasforgalmát tavaly 4,2 milliósra növelte. Az utasszám 2023-ra hatmillióra nőhetne, ha a reptér 200 millió fontos fejlesztési terve zöld utat kapna. Boris Johnson polgármester azonban a zajterhelésre hivatkozva meggátolta a fejlesztést, a döntése elleni fellebbezés elbírálás alatt áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.