BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Februári pezsgés az autópiacon

Februárban 14 százalékkal nőttek az európai autóeladások, és a Volkswagen is a gyorsítósávra lépett – derül ki a gyártókat képviselő szervezet (ACEA) statisztikájából. Az EU 28 tagállamában a tavaly februári 958 ezer után most 1,093 millió személyautó és kishaszonjármű kapott rendszámot, ezzel sorozatban harmincadik hónapja nőtt a kereskedők forgalma. Az idei első két hónapban eladott 2,19 millió autó tízszázalékos bővülést takar. A teljes képhez hozzátartozik, hogy 2016 szökőév lévén, idén a vásárlóknak egy nappal több idejük volt kiválasztani az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelő autót.

Lehet, hogy enélkül a dízelbotrányba keveredett Volkswagen maradt volna a negatív tartományban, így azonban az egy évvel korábbihoz képest 4,4 százalékkal, 120 ezer járműre bővültek eladásai. Botrány ide vagy oda, a VW toronymagasan vezeti az uniós forgalmi statisztikákat, üldözői 70-75 ezres darabszámnál járnak. A márka piaci részesedése viszont 12,4-ről 11,4 százalékosra mérséklődött. A német cég közvetlen versenytársai rendre magasabb növekedést értek el. A Ford 19, az Opel/Vauxhall 18,7, míg a Peugeot 14,2 százalékos többlettel zárta a második hónapot. A luxuskategóriában is tart a pezsgés, itt a Mercedes-Benz 22,4 százalékos pluszforgalma kiugró, de az Audi 17,1 és a BMW 14,7 százalékos többlete is elismerésre méltó.

Területileg nézve minden nagy európai piacon két számjegyű növekedést mértek, különösen az olaszok 27,3, a spanyolok 12,6 százalékos és a németek 12 százalékos bővülése számottevő. Magyarország 12,3 százalékos pluszban van, februárban 6625 autóra szereltek nálunk rendszámot. Csak Hollandia (–15) és Görögország (–35 százalék) nem vette ki a részét az eladási boomból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.