BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Épülhet a „Magyar Áramlat”

Közbeszerzési pályázaton keresi az FGSZ Földgázszállító Zrt. azt a tervezővállalatot, amely elkészítené az osztrák–magyar–román gázfolyosó hazai szakaszának megvalósíthatósági tanulmányát. Az új szállítási útvonalon majd Magyarországra hozható, illetve innen továbbítható minden olyan gáz, amely a romániai hálózatba már eljutott a kaszpi térségből, a Közel-Keletről vagy Oroszországból, de mindenekelőtt Románia új, tengeri lelőhelyeiről.

A gázfolyosó kialakítása régi terv, de az FGSZ várni kényszerült. Nagyjából ugyanis ugyanezen, de rövidebb nyomvonalon haladt volna a Nabucco, majd a Déli Áramlat is, amelyek elsőbbséget élveztek a hazai tervvel szemben. Az utóbbi projektek mostanra lekerültek a terítékről, az a szándék viszont nem, hogy térségünkbe délkelet felől is érkezzen gáz.

A gázfolyosó fő eleme a Városföld–Adony–Ercsi–Győr vezeték lesz. Az egy méter átmérőjű, összesen mintegy 210 kilométer hosszú cső mind a négy említett településnél csatlakozna az ország nagynyomású földgázszállító rendszeréhez. A beruházás révén kisebb térségi gázközponttá válhat a Kecskemét közeli Városföld, amelynek gázlétesítményeit egy gázmotoros kompresszorral kell még kiegészíteni. Felfutás várható Ercsin is, mert ott építene gázüzemű erőművet az FGSZ tulajdonosa, a Mol Nyrt. Az erőmű gázellátása kedvezőnek ígérkezik: a létesítmény az osztrák–magyar–román folyosón a meglévőtől független útvonalon juthatna energiahordozóhoz, miközben hozzáférne a hagyományos forrásokhoz is Százhalombattán át, sőt még a Szlovákia felőli importhoz is. Utóbbi Vecsésnél jut be az országos hálózatban. A gázfolyosó részeként létesül majd egy 11 kilométeres leágazás Ercsitől Százhalombattáig.

A projekt másik fontos része a gáz beléptetése Magyarországra. E célból Csanádpalotán kompresszorállomás létesül, és kibővítik az ottani mérőállomást is.

Az FGSZ az általa várt, legfeljebb tíz ajánlatból a legolcsóbbat fogja elfogadni, ám – élve a közbeszerzési törvény adta lehetőséggel – nem tette közzé, hogy mennyi pénzt szán a munkára. Kiírásában így nettó 1 forintban jelölte meg a megbízás becsült értékét, de később persze ki kell terítenie a lapjait. A megvalósíthatósági tanulmányt 2017. április 30-ra várja. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egy hónapja hagyta jóvá a társaság tízéves, gördülő fejlesztési tervének legújabb változatát, amelyben a fenti projekt elemei 2017-es kezdéssel szerepelnek. A hivatal már tavaly rábólintott arra, hogy az FGSZ együttműködjön ausztriai és romániai partnerével. A több tízmilliárd forintos beruházás nem uniós forrásból valósulna meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.