BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a csodának! Bezuhant az ipar az autógyárak miatt

Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a KSH adataiból. A rossz termelési szám meglepte az elemzőket is, akik azt hitték, hogy az ipar növekedési pályán marad. A rossz teljesítmény a korábbi húzóágazat, az autóipar visszaesésének eredménye. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés volumene 2,4 százalékkal kisebb volt 2015 márciusához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal mérséklődött. Ez volt az ötödik egymást követő hónap, hogy havi alapon zsugorodik a termelés.

Éveken keresztül a nagy autógyárak termelésnövekedése húzta az ipart, s nem csak az ipart, hanem az egész magyar gazdaságot. Az idei évben azonban már nem húznak a gyárak. A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása 6,7 százalékkal visszaesett. A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 97 százalékát adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása számottevően, 14,4 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 2,7 százalékkal nőtt. „A gyengébb teljesítmény az iparág új rendelésmutatóiban is tükröződik” – írja a KSH.

A feldolgozóipari rangsorban második alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,0 százalékkal bővült. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 1,8 százalékkal nőtt, a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 1,0 százalékkal mérséklődött. Kiugróan, 33 százalékkal emelkedett az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása alágazat.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,6 százalékkal mérséklődött a külpiaci eladások csökkenése miatt, a hazai eladások ugyanakkor nőttek.

A kivitel nem alakult túl jól. Az ipari export volumene 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2015 márciusában. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 36 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal visszaesett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai viszont 4,6 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 4,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze ötben emelkedett (0,3 és 5,5 százalék között), míg a többi alágban 0,5 és 23 százalék közötti mértékben csökkent a termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.