BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai egyeduralom a mozipiacon

A világ legnagyobb moziüzemeltető társaságává válik a kínai Dalian Wanda Group (DWG), amely Wang Jianlin multimilliárdos üzletember érdekeltségébe tartozik. A cég, kihasználva az angol font Brexit utáni erős leértékelődését, bejelentette, hogy 500 millió fontért megveszi a legnagyobb európai hálózatot, az Odeon & UCI Cinemas Groupot. A kijelölt vevő a DWG-csoporthoz tartozó amerikai AMC-mozihálózat lesz, az eladó pedig a Terra Firma Capital Partners magántőke-társaság. Az ügylet értékét 921 millió fontra teszik, ebből 407 millió az adósságátvállalás. Az Odeon székhelye Londonban marad, és a bevezetett márkanévtől sem válnak meg a kínai-amerikai vevők. Az Odeonnak 242 filmszínháza van szerte Európában, bennük 2236 teremmel. A felvásárláshoz még be kell szerezniük a versenyhatósági engedélyeket. A DWG már 3 éve ostromolja az Odeon tulajdonosait, de most, a font esése miatt már visszautasíthatatlan ajánlatot tudott tenni.

Az Odeon megvételével közelebb kerül a DWG a Wang Jianlin által kitűzött célhoz. Az üzletember a világ mozihálózatának 20 százalékát szeretné az ellenőrzése alatt tartani. A világelsőséghez szükséges másik ügyletet a Carmike Cinemas megvétele jelentené. E cég az AMC egyik legnagyobb amerikai riválisa, így megszerzése szintén versenyjogi aggályokat vethet majd fel. A Carmike tulajdonosai közül többen is ellenzik a kínaiak hatalomátvételét, igazgatóságuk még a héten megtárgyalja az ezzel kapcsolatos stratégiát – írja a The Wall Street Journal. Egyelőre a még márciusban megfogalmazott ajánlat él, amely 1,1 milliárd dollárról, részvényenként 30 dollárról szól. Innen kellene elmozdulniuk felfelé a kínaiaknak, hogy a 2012-ben 2,6 milliárd dollárért felvásárolt AMC mellé a Carmike-ot is megszerezzék. Előbbi a második, utóbbi a negyedik legnagyobb helyi szereplő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.