BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön az orosz vonatgyártó

Magyarországi céget jegyzett be a vasúti járműgyártó társaság, amelynek többségét az orosz állam ellenőrzi.

Transmashholding Hungary Kft. néven magyarországi céget jegyzett be az oroszországi vasúti járműgyártó társaság, amelynek többségét az orosz állam, 33 százalékát a franciaországi Alstom ellenőrzi. A kft. közelgő megalapításáról már márciusában nyilatkozott Denisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Kommerszantnak, miután Magyarországon tárgyalt. Az akkori bejelentés szerint a Transmasholding a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel (DJJ) hozna létre vegyes vállalatot vasúti személykocsik és villamosok gyártására. Főként a kelet-európai, az észak-afrikai és a közel-keleti piacokat szolgálnák ki.

Szintén márciusi magyarországi értesülések szerint az új vegyes vállalat úgy jönne létre, hogy a Metrovagonmas bevásárolná magát a DJJ-be. Ez a forgatókönyv azonban hátráltathatná a DJJ és a svájci hátterű Stadler tervezett együttműködését, mert a Stadler egy állami hátterű társasággal készséggel indítana partnerséget, egy riválisa által ellenőrzött céggel viszont aligha. A DJJ 64,9 százaléka a magyar államé, 25,1 százaléka a MÁV-é, 10 százaléka a munkavállalóké.

A Transzmasholdinghoz tartozó Metrovagonmas újítja fel a 3-as metró kocsijait. Nyár eleji javaslata szerint a kocsik új forgóvázai a DJJ-nél készülnének, így a dunakeszi cégre jutna a megbízás értékének csaknem negyede. Az itt hegesztett és összeszerelt forgóvázak, illetve a Metrovagonmasnál felújított karosszériák is a kijelölt, lengyel határ közeli üzembe kerülnének, ahol a végső összeszerelés az orosz szakemberek feladata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.