BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márkacserére készül a Google és a Microsoft

Az elmúlt hetekben számos új okostelefont mutattak be a gyártók, és a tűzijáték folytatódhat: a Google és a Microsoft is nagy bejelentésekre készül

Kapkodhatták a fejüket az elmúlt hetekben az okostelefonok rajongói, az iparági szakértők, a piackutatók és az újságírók, hiszen elképesztő ütemben jöttek ki a piacra az új készülékek. Az év utolsó három hónapja – benne a karácsonyi ünnepeket megelőző hetekkel – kiemelt időszak a telefongyártók körében is, így érthető, hogy igyekeznek újdonságokkal előállni.

Már a nyár vége is izgalmas volt, hiszen augusztus második felében mutatta be a Samsung az új Galaxy Note 7-et – bármennyire nagy tudású készülék, ez valószínűleg a túlmelegedő és felrobbanó, a gyártónak milliárdos kárt okozó akkumulátoráról marad emlékezetes. Változó szokott lenni, hogy hány új készülék jelenik meg a Berlinben szeptember elején rendezett nagy elektronikai kiállításon, az IFA-n, idén azonban az ismertebb márkák közül többek között a Lenovo, az Alcatel és a Sony is ezt az eseményt választotta új telefonjai bemutatására. A múlt héten az LG és az Apple követte a riválisokat: a két gyártó újdonságai jól mutatták, hogy milyen irányba kell haladniuk azoknak a cégeknek, amelyek jelentős eredményeket szeretnének elérni. A kettős kamerarendszer a hátoldalon, a fényképezést támogató fejlett szoftverek, vagyis a fotózási élmény növelése, illetve a por- és vízállóság és természetesen az akkumulátor teljesítménye kulcstényezővé vált napjainkra.

A Samsungnak komoly fejtörést okozó Galaxy Note 7-el, illetve az Apple-tól kedvezően fogadott iPhone 7-tel azonban még nem ért véget a bejelentési szezon, a következő hónapban is számíthatunk meglepetésekre. A Google várhatóan október 4-én tart egy nagy eseményt, amelyen az új eszközökre fókuszálnak. Ez a rendezvény történelmi lehet abból a szempontból, hogy az egységesítés jegyében a társaság megváltoztatja saját márkás készülékei elnevezését, vagyis a Nexus jelölés eltűnik a piacról. Az Android Police technológiai portál beszámolója szerint az eszközök Pixel és Pixel XL néven futnak majd. A jelölést eddig a Google saját márkás hibrid, billentyűzettel is ellátott prémiumkategóriás táblagépére használták. Az eddig kiszivárgott információk szerint mindkét modellt a HTC készíti majd a társaság számára, a Pixel 5, míg a másik verzió 5,5 hüvelykes kijelzőt kap. Várhatóan mindkét eszközbe négymagos Qualcomm processzor kerül majd, 4 gigabyte RAM-mal és 12 megapixeles kamerát kapnak. A méret mellett további különbség az akkumulátorok teljesítményében lesz.

A várakozások szerint a Microsoft is tart októberben egy nagyobb, a hardverekre fókuszáló eseményt, és ha a tavalyi forgatókönyvből indulunk ki, akkor idén is számolhatunk néhány újdonsággal. A múlt év októberében három új Lumia telefont mutatott be a cég, ám az már korábban kiderült, hogy a társaság megszabadul a márkától – amihez a Nokia mobilrészlegének felvásárlásával jutott hozzá –, és igyekszik újraindítani a mobilportfólióját. Adja magát, hogy ehhez a táblagépeknél és laptopoknál használt Surface jelölést vessék be, és elképzelhető, hogy az októberi eseményen már többet hallunk majd az új okostelefonokról. Bár a trend egyértelműen a fotózás irányába mozdult el, a vállalatnak talán érdemes lenne a Windows 10-re és az általa kínált lehetőségre, vagyis a különböző eszközök közötti átjárhatóságra építenie, hiszen egy erre fókuszáló mobil különösen izgalmas lehet az üzleti felhasználóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.