BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minősített Airbus A350-beszállító lett a paksi Elektro-Metall

Elsőként szerezte meg Magyarországon az európai repülésbiztonsági ügynökség, az EASA form 1 tanúsítványát a paksi Elektro-Metall Kft. A minősítés birtokában a cég az Airbus repülőgépek és helikopterek első minősített magyar beszállítója lett. Így pakson készül az Airbus A350 elektromos hálózatának egy része, de az EC135-ös és 145-ös helikopter teljes kábelkötege is.

Megszerezte az EASA form 1 tanúsítványt a kábelkötegek gyártásával foglalkozó, paksi székhelyű, az Airbus Csoportnak is beszállító Elektro-Metall (EMP) Kft., így – Magyarországon elsőként – minősített légügyi beszállítóvá vált – jelentette be a vállalat rendezvényén Vincze Károly, a társaság ügyvezető igazgatója. A tanúsítvány megszerzése azt jelenti, hogy az Elektro-Metall Kft. a világ bármely tájára önállóan, további minősítés nélkül szállíthat a repülőiparban használt alkatrészeket – ezzel a társaság úttörőnek számít Magyarországon.

Vincze Károly hangsúlyozta: a tanúsítvány megszerzése komoly erőfeszítésekkel járt, hiszen sok területen kellett fejlesztéseket végrehajtani, és átalakítani a belső folyamatokat, illetve több mint 650 oldalnyi dokumentáció előírásainak kellett megfelelni. Így azonban nő a vállalat versenyképessége, hiszen a késztermékeket nem kell az anyavállalatnak minősítés céljából elküldeni, ami költségcsökkentést, és hatékonyságnövelést jelent. Ez pedig újabb megbízásokhoz is juttathatja a vállalatot.

A 2000-ben alapított, és 2001 óta termelő Elektro-Metall Paks (EMP) Kft. az ingolstadti székhelyű, német Elektro-Metall Export GmbH (EME) száz százalékos tulajdonában áll. A cég az alapítása után - 55 dolgozó foglalkoztatása mellett - gépkocsigyártóknak állított elő kábelkötegeket, ám később egyre nagyobb szeletet képviseltek a forgalmon belül a repülőgépiparban érdekelt cégek megbízásai. Az első légiiparból érkező megbízás 2004-ben érkezett, ekkor már közel száz főt foglalkoztatott a vállalat. 2006-ban – a magyar kormány és az Európai Unió támogatásával – felépítették a második üzemcsarnokukat, ahol 2007-ben kezdődött meg a termelés. A vállalat 2009-ben kezdte meg együttműködését az Eurocopter – ma Airbus Helicopters – helikopter-gyártóval, amelynek az EC135-ös és EC145-ös modelljéhez gyártanak kábelkötegeket Pakson. Újabb mérföldkövet jelentett 2013, amikor 4400 négyzetméteres telket vásároltak annak érdekében, hogy felkészüljenek a további fejlesztésekre, és megkezdték a kábelkötegek gyártását az Airbus A350-es repülőgépekhez is. Utóbbi számít az eddigi legnagyobb projektnek mind a paksi társaság, mind az anyavállalat érdekében.

A paksi székhelyű cég ma már 165 alkalmazottnak ad munkát. Az Elektro-Metall Paks Kft. a 2016. szeptember 30-cal záruló üzleti évben várhatóan 900 millió forint árbevételt ér el: itt azonban figyelembe kell venni, hogy a beszerzést és az értékesítést az anyavállalat végzi, tehát Pakson csak a gyártás történik. Az Airbus Csoport megrendelései jelenleg a paksi cég bevételének 82 százalékát adják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.