BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konszolidációra számíthat jövőre az építőipar

Az építőipari szakemberek további elvándorlásának megállításához béremelésre, ebből következően a vállalási árak 8-10 százalékos emelésére van szükségük a hétéves recessziót túlélő, az irreálisan olcsó ajánlatok csapdájából kitörni készülő vállalkozásoknak – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén Koji László elnök. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy a konszolidáció időszaka lezárult, eljött a fejlesztések, a hatékonyságnövelés és a béremelések ideje.

Az építőipar a legjobb esetben is a tavalyitól körülbelül 10-12 százalékkal elmaradva, körülbelül 2 ezermilliárd forintos teljesítménnyel zárja az évet, miután a lakásépítések nem ellensúlyozzák, hogy az uniós forrásból finanszírozott infrastrukturális beruházások volumene jóval kisebb lett a kifutó pályázatok miatt. Az egyéb építmények területén 38 százalékos a várható visszaesés. Jövő nyárig az új uniós költségvetési ciklus összes pályázatát meghirdetik – mutatott rá Varga –, így a felpörgő lakásépítésekkel együtt az építőipari cégeknek annyi munkájuk lesz, hogy további problémákat okozhat a munkaerőhiány. Ebben segíthet a duális képzési rendszerhez kapcsolt ösztöndíjprogram.

A lakásépítések és az infrastruktúra-fejlesztések mellett az energiahatékonyság-növelő projektek is hozzájárulnak az építőipar teljesítményének növeléséhez, jövőre összesen 768 milliárd forintos pályázati csomaggal megtámogatva jelentenek új megrendeléseket – hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A kormány még decemberben meghirdeti azt a 120 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amely családi és társasházak energetikai felújításához járul hozzá. Emellett a vállalkozások is mind gyakrabban megjelennek megrendelőként, miután az energiahatékonysági fejlesztéseik után 30-50 százalékos társaságiadó-kedvezmény jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.