BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Targoncást, operátort és komissiózót keresnek a legtöbben

Munkaerő-felvételt tervez a vállalkozások többsége – derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) gyorsfelméréséből. Csak nincs kit alkalmazni

Nem találnak megfelelő munkaerőt – hallották hónapok óta partnereiktől, ezért az MLBKT munkaerőpiaci gyorsfelmérésbe kezdett tagsága és közeli partnerei körében. Októberi rövid kérdőívükben egyebek között arra voltak kíváncsiak, hogyan látják a vállalatok a következő 6-12 hónapban a létszám alakulását a cégüknél. A válaszokból kiderül, hogy 65 százalékuk munkaerő-felvételt tervez, 34 százalékuknál pedig változatlan helyzettel számolnak, és csupán egy százalékuk tervez elbocsátást.

A megrendelések és a feladatok mennyiségének növekedésére, illetve a munkatársak elvándorlására jellemzően munkaerő-felvétel a válasz, emellett azonban a tervek szerint a belső hatékonyság javítása, a folyamatok újragondolása vagy a belső átképzés is az eszköztár részét képezi. A válaszadók többsége meghirdeti megüresedett pozícióit, a hirdetési csatornák között a saját honlap a legnépszerűbb, ezt követi a „fejvadászmegoldás”, illetve a közösségi oldalak használata.

A keresett pozíciók a válaszadók által képviselt iparágaknak megfelelően heterogenitást mutatnak, de van néhány kiemelkedően keresett munkakör. A rangsor élén a targoncavezetők állnak, majd operátor, komissiózó a sorrend. Az MLBKT eredményei több helyen összecsengenek a ManpowerGroup legfrissebb eredményeivel, ahol a fő hiányszakmák között a gépkocsivezető és a betanított munkaerő is az élbolyban található.

A kormányzati kommunikációban is gyakran megjelenő munkaerőpiaci gondok enyhítésére alkalmas megoldások működőképességét is véleményezték a kérdőív kitöltői. Vezető helyen (87 százalék) a béremelés szerepel, majd a járulékcsökkentés (61 százalék), a képzési rendszer átalakítása (42 százalék) és a külföldi munkaerő (12) alkalmazása következik.

A felmérés szerint a válaszadók tisztán látják helyzetüket, a kialakult munkaerőhiányt, és vannak elképzeléseik annak kezelésére is.

Közel száz válaszadó

A kérdőívet 97 vállalati szakember töltötte ki. Az általuk képviselt cégek 35 százaléka több mint 50 főt, 48 százaléka több mint 250 főt foglalkoztat; regionálisan jellemzően a közép-magyarországi és a dunántúli régióban találhatók. Az iparági besorolás szerint a válaszok több mint fele három szektorból: a szolgáltatás, a járműipar és közlekedés, valamint az élelmiszeripar és mezőgazdaság területéről érkezett.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.