BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak átlagosan 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak 2016 novemberében. Ezen belül a belföldi értékesítési árak a feldolgozóiparban 1,3 százalékkal emelkedtek – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH jelentéséből az is kiderül, hogy az energiahordozók hosszú ideje tartó világpiaci árcsökkenésének hatására a villamosenergia-, gáz- és gőzellátás, illetve a légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 4,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Az ipar exportértékesítési árai 0,5 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest.

2016 novemberében az ipar belföldi értékesítésének árai 0,4 százalékkal csökkentek a tavalyihoz képest. Ezen belül az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 1,3 százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 1,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,9 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,5 százalékkal mérséklődtek a tavalyihoz képest. Ezen belül a feldolgozóipari árak 0,2, a kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai – szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében – 10,0 százalékkal alacsonyabbak voltak.

A belföldi értékesítés árai 3,4, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2016 január – novemberi időszakban a 2015-öshöz képes – írja a KSH.

VG Online Forrás: KSH -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.