BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Letartóztatták a Samsung-vezért

Elbukott Dél-Korea legértékesebb vállalatának örököse egy vesztegetési ügyön, a cégvezért Li Dzsejongot, aki csak a Samsung koronahercegének neveztek, ma letartóztatták.

Már korábban is szorult a hurok a cégvezér körül: mint azt a Világgazdaság is megírta, a hét elején a szöuli ügyészségen újra kihallgatták Li Dzsejongot, a Samsung „koronahercegét”. A Samsung-birodalom zászlóshajójának tekinthető Samsung Electronics alelnöke, egyben a Li család irányítása alatt álló cég örököse a legfelsőbb politikai körök közbenjárását kérte és kapta meg ahhoz, hogy a cégcsoporton belüli befolyását egy 2015-ben levezényelt fúzió révén megerősítse.

A gyanú szerint 37,4 millió dollár kenőpénzt fizetett ki, hogy az állam támogatását megnyerje a Samsung két leánycégének, a Samsung C&T-nek és a Cheil Industriesnak az egyesítéséhez. Előbbi fő részvényese az állami nyugdíjalap, amely végül hozzájárult a fúzióhoz, elősegítve azt, hogy Li 5 százalékosra növelhesse a Samsung pakettjét, és még adót se kelljen fizetnie. A kenőpénzt a korrupciós botrányaiba belebukó, az ellene folyó vizsgálatok idejére felfüggesztett Pak Gunhje elnök asszony bizalmasa és barátnője, az immár őrizetbe vett Csoj Szunszil alapítványaihoz juttatták el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.