BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új bizonyítékokkal szembesítették a Samsung-örököst

Dél-Korea legértékesebb vállalatának örököse könnyen elbukhat a vesztegetési ügyön

A szöuli ügyészségen újra kihallgatták Li Dzsejongot, a Samsung „koronahercegét”, aki a gyanú szerint súlyos korrupciós ügybe keveredett. A Samsung-birodalom zászlóshajójának tekinthető Samsung Electronics alelnöke, egyben a Li család irányítása alatt álló cég örököse a legfelsőbb politikai körök közbenjárását kérte és kapta meg ahhoz, hogy a cégcsoporton belüli befolyását egy 2015-ben levezényelt fúzió révén megerősítse. A gyanú szerint 37,4 millió dollár kenőpénzt fizetett ki, hogy az állam támogatását megnyerje a Samsung két leánycégének, a Samsung C&T-nek és a Cheil Industriesnak az egyesítéséhez. Előbbi fő részvényese az állami nyugdíjalap, amely végül hozzájárult a fúzióhoz, elősegítve azt, hogy Li 5 százalékosra növelhesse a Samsung pakettjét, és még adót se kelljen fizetnie. A kenőpénzt a korrupciós botrányaiba belebukó, az ellene folyó vizsgálatok idejére felfüggesztett Pak Gunhje elnök asszony bizalmasa és barátnője, az immár őrizetbe vett Csoj Szunszil alapítványaihoz juttatták el.

Lit január 12-én maratoni, 22 órás kihallgatásnak vetették alá, majd ennek eredményeként letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Ezt az illetékes bíróságnak is jóvá kellett volna hagynia, ám ott nem találták kellően megalapozottnak a gyanúsítást. Azóta viszont új bizonyítékok kerültek elő, most ezekkel szembesítették az üzletembert, s az ügyészek ennek alapján újra kezdeményezik a letartóztatását. A bizonyítékok beszerzése nem egyszerű dolog, az ügyészek Pak Gunhje rezidenciáján is házkutatást tartottak volna, ám ezt az elnök emberei megakadályozták arra a törvényre hivatkozva, mely szerint ahol államtitkokat őriznek, ott nem kutakodhatnak a hatóságok. Pak kihallgatását is kezdeményezték, ennek módjáról és idejéről még nem tudtak megállapodni az elnök irodájával. Az ügyészek egyébként hétfőn más Samsung-vezetőket is berendeltek, s érezhették, hogy szorul a hurok Li körül. Mun Hjungpjo volt egészségügyi miniszter már rács mögött van, ő engedélyezte a fúziót, amellyel mellesleg több százmillió dolláros kár érte az államot.

Hogy a Samsungot mekkora kár éri a botrány kapcsán, azt még nem tudni, mindenesetre a hétfői kereskedésben egy százalékot morzsolódott az árfolyama, jelezve, hogy a befektetőknek már sok újat nem tudnak mondani az ügyben. Szöuli források azt mondták a Reutersnek, hogy emiatt nagyobb mozgás nem is várható, mivel a befektetők arrafelé el tudják választani a vállalat valós teljesítményét a vezetők korrupciós ügyeitől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.